Откривање спомен обележја у Великим Радинцима

Поводом 100 година ваздухопловства Србије и 25 година Удружења Ваздухопловаца Војводине 1988-2013.год. град Сремска Митровица, СУБНОР града Сремска Митровица и Удружење Ваздухопловаца Војводине 21. маја 2013. године организовали су свечано откривање спомен обележја

  1. У Великим Радинцима – на аеродрому (у 11,00 часова) откривање спомен обележја погинулим ваздухопловцима Краљевине Југославије и ваздухопловцима Југославије и Русије 1944-45. године.

Са овог аеродрома, априла 1941. године, полетали су ваздухопловци у сусрет немачким авионима у одбрани Београда, а децембра 1944. године на овом аеродрому формиран је 112. ловачки авијацијски пук Југославије. Полетали су заједно југословенски и руски ваздухопловци у борбама за коначно ослобођење земље .

 

  1. На аердрому Лаћарак (у 13,00 часова) откривање спомен обележја погинулим ваздухопловцима Југославије и Русије 1944-45. године.

На аеродрому су били стационирани 421. пук авијације Југославије и ескадрила 165. јуришног пука авијације Русије.Са овог аеродрома полетали су заједно југословенски и руски ваздухопловци до коначног ослобођења земље од немачког окупатора и домаћих квислинга.

Присутним грађанима пригодним речима обратили су се: председници СУБНОР-а Србије и града Сремска Митровица, председници Удружења Ваздухопловаца Србије и Војводине, заменик председника општине Сремска Митровица и представници амбасада Русије и Украјине у Београду.

После откривања спомен плоча положени су венци и цвеће: представници Скупштине Србије, Владе Србије, Владе Републике Српске (на с. Лаћарак ), СУБНОР-а Србије града Сремска Митровица, представници Ваздухопловства и Противваздухопловне Одбране и бројне друге организације и удружења.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали: Владимир Старчевић, Милан Станимировић, Милош Ђошан и Лука Кастратовић.

Изведен је пригодан културно уметнички програм, а аеродром су надлетали авиони аеро клуба.