OKRUGLI STO «VOJSKA JUGOSLAVIJE U ODBRANI OD AGRESIJE NATO 1999»

U Beogradu je 11. decembra 2013. godine, u organizaciji Kluba generala i admirala Srbije, održan okrugli sto na temu «Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999. godine.

Okruglom stolu su, pored članova kluba, gostiju i sredstava informisanja prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, načelnik Uprave za operativno-štabne poslove Generalštaba Vojske Jugoslavije general-major Vojin Jondić i načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Siniša Radović.

izlag-9U uvodnom izlaganju predsednik Skupštine Kluba generala i admirala general-potpukovnik Ljubiša Stojimirović je, pored ostalog, saopštio cilj okruglog stola:

«Realizacijom projekta ‘Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999. godine’ želimo da dobijemo naučnu analizu i opis događaja i uloge Vojske Jugoslavije pre, za vreme i posle agresije NATO na SFR Jugoslaviju 1999. godine.

Neophodno je da realno, kroz izlaganja direktnih učesnika, sagledamo i prikažemo razvoj događaja i uticaja svih bitnih faktora na događaje koji su doveli do agresije NATO na SFR Jugoslaviju i herojsku odbranu Vojske Jugoslavije u neravnopravnoj borbi protiv daleko nadmoćnijeg agresora, posebno u demografskom i tehničkom pogledu. Neophodno je sa svih aspekata argumentovano sagledati događaje i izvuči zaključke, jer se u svetu, ponekada i u zemlji, stvara iskrivljena slika u kojoj je vojno poraženi (NATO) pobednik, a pobednik (Vojska Jugoslavije) poražena.

Do sada su mnoge istine za proteklih 14 godina izašle na videlo, ali je nedovoljno obrađen snažan otpor naroda i snaga odbrane SR Jugoslavije. Nedovoljno se izučavaju iskustva stečena u odbrani od agresora.»

Podneti su referati ( sažetak nekih objavljeni na sajtu Kluba):mr Đorđe Sarapa, Odbrana od agresije u cilju sprečavanja genocida nad srpskim narodom; general-potpukovnik Zlatoje Terzić, Vojno školstvo osnova osposobljenosti Vojske Jugoslavije u odbrani od agresije NATO naSaveznu Republiku Jugoslaviju; genaral-major Slobodan Petković, Upotreba osiromašenog uranijuam u agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju je ratni zločin – a naša večita briga i obaveza; prof. dr. Slobodan Čikarić, Uranijum «prljavi» rat i rak; general-major prof. dr. Momčilo Krgović, Zdravstvo u odbrani od agresije 1999.; general-potpukovnik mr Petar Škrbić, Dijalektika propagande prema srpskom narodu; kapetan bojnog broda Đorđe Pražić, Dejstva NATO i protivdejstva Ratne mornarice; general-major Dragan Živanović, Bitka na Košarama; general-major dr Luka Kastratović, General poginuo na položaju; kontraadmiral Boško Antić – general-potpukovnik dr Radovan Tomanović, Razbijanje Vojske i oficirskog kora

Obraćajući se skupu državni sekretar Zoran Đorđević izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje skupu koji čine ljudi koji su obavljali visoke dužnosti u oblasti odbrane zemlje, da je svestan da odnos prema ovoj instituciji nije bio onakav kakav zaslužuje i da danas postoji puna saglasnost o potrebi postojanja ovog udruženja građana i da će Ministarstvo odbrane učiniti sve da naredna saradnja bude plodna. Rekao je da Klub dostavi svoje predloge za saradnju i da za to postoji puna podrška ministra odbrane.

General-major Vojin Jondić je, prenevši pozdrave načelnika Generalštaba Vojske Srbije, iskazao puno poštovanje svojim kolegama, bivšim nastavnicima pred kojima je polagao ispite, svojim komandirima i komandantima saopštivši da Klub generala i admirala Srbije ima punu podršku Generalštaba Vojske Srbije i spremnost da se iskoristi stručni kapacitet članova Kluba.

U završnoj reči rukovodilac okruglog stola kontradmiral Boško Antić rekao je «da je ovim završena serija od tri okrugla stola na temu «Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999. godine. U toku ova tri skupa podneseno je 58 referata direktnih učesnika u oružanoj borbi (50 generala i 8 pukovnika), kao i 11 referata naučnih radnika, diplomata i pravnika međunarodnog ratnog prava koji su u toku rata dali svoj pun doprinos odbrani zemlje u oblastima kojima se bave i time doprineli visokom moralu Vojske Jugoslavije zahvaljujući kome je uspešno štitila svoj narod i sebe od besomučnog bombardovanja i raketiranja.

Za istinu se o agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju moramo izboriti sami. Tu istoriju moramo pisati mi, a ako to ne učinimo pisaće je drugi onako kako njima odgovara a kako se to čini vidimo danas u pokušaju revizije uzroka i izazivača Prvog svetskog rata u kojoj se želi izazivač rata prikazati kao žrtva, a žrtva kao izazivač rata. Ne možemo sve prepustiti političarima, jer već je poznat stav vojvode Živojina Mišića: ‘Nema tog rata koga srpski vojnik ne može dobiti, a srpski političari izgubiti’.

Predstoji nam još dosta rada na ovom polju. Nadamo se da ćemo uspeti da na osnovu svih referata, referata na drugim skupovima, uz punu podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i uz saradnju sa drugim institucijama, čiji su predstavnnci ovde prisutni, realizovati svoju zamisao i da će do obeležavanja 20 godina od agresije biti objavljena studija o agresiji u ulozi Vojske Jugoslavije u odbrani od daleko nadmoćnijeg agresora.

Pozivam vas da nam se priključite i date svoj doprinos što realnijem sagledavanju uzroka, agresije i posledica koje su usledile posle nje. To je naša obaveza prema nama samima, prema našim saborcima i prema generacijama koje dolaze.

Klub generala, zajedno sa Beogradskim forumom za svet ravnopravnih i Savezom udruženja boraca narodnooslobodilačakog rata, organizuje međunarodnu konferenciju posvećenu 15-godišnjici agresije i daće svoj doprinos dokazujući da je Vojska Jugoslavije izvršila svoj zadatak u odbrani zemlje zahvanjujući visokom moralu, uz podršku svog naroda.»