САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ:   АГРЕСИЈА НА СРПСКИ НАРОД СЕ НАСТАВЉА

 

Амблем Клуба

 

 

Клуб генерала и адмирала Србије је до сада у више наврата упозорио носиоце власти и јавност да агресија против Србије није завршена и да се она наставља другим средствима.

Агресор 1999. године није успео да уништи Војску Југославије, иако је агресија извршена прекомерном употребом силе, уз коришћење свих распложивих борбених средстава, па чак и оних за масовно уништавање која ће наносити смрт вековима после употребе.

Данас се, и после 15 година, наставља јуриш на командни кадар који је на челу својих јединица успешно бранио сваку стопу своје отаџбине.

У саопштењима наших чланова на наступима на више округлих столова и научних конференција јасно је наглашавано да се агресија на СР Југославију и данас Србију одвија у више етапа и фаза.

Резултати прве етапе  агресије су већ познати. Немилосрдно су рушени привредни, верски, културни и историјски објекти у земљи, убијани су незаштићени становници – стари, жене, деца…

У следећој етапи, кроз неколико фаза, чини се све да се Војска сведе на цивилну заштиту – уништен је армијски и корпусни систем организације Војске, војни врх је оптужен за ратне злочине и изручен Међународном кривичном суду за бившу Југославију, пензионисани су сви они који су заслужни за успешну одбрану 1999. године, посебно на Косову и Метохији, распродата су борбена и неборбена средства… Чинило се све да се умањи борбена способност Војске, али и смањи њен углед у народу тврдњама да је изгубила рат и да има много војних пензионера.Чине то они који су немилосрдно смањили бројно стање Војске пензионишући њене припаднике на врхунцу способности за дужности које су обављали…

Данас је на реду следећа фаза урушавања способности и угледа Војске кроз активности Фонда за хуманитарно право који неаргументовано покреће оптужбе против команданата који су предводили своје јединице у одбрани од агресије, а Тужилаштво за ратне  злочине одмах покреће истраге, а да и не покушава да истражује злочине над српским и неалбанским становништвом  почињеним пре, у току и после агресије.

Државни и војни врх је одбацио оптужбе против актуелног начелника Генералштаба, који је часно обавио своју дужност у одбрани отаџбине. Сматрамо да тако треба реаговати и у осталим случајевима – напр. генерал-.мајора Драгана Живановића.

Јасно је да су све ове оптужбе политичке природе, у овом случају уперене против актуелне власти и Војске Србије, која има висок углед у свом народу.

Сматрамо потребним да се на ову тему организује научни скуп на државном нивоу на коме би се сагледале активности невладиног сектора. Неопходно је законом утврдити транспарентност финансирања невладиних организација.

Клуб генерала и адмирала Србије подржава настојање садашњих органа власти да чврсто стану у одбрану своје Војске, да подижу њену борбену способност. Сматрамо да опасности од оружаног сукоба нису прошле.  И даље постоје претензије на делове наше територије, имамо нерешене границе са суседима, на Косову и Метохији се ствара војска, а  тероризам се шири на тлу Европе…

 

Клуб генерала и адмирала Србије