ОДРЖАН ПРВИ МЕМОРИЈАЛ  „ГЕНЕРАЛ ЉУБИША СТОЈИМИРОВИЋ“

На иницијативу и у организацији Општинског удружења СУБНОР-а Неготин, у Неготину је у времену од 18. до 25. марта, у оквиру обележавања 16. годишњице НАТО агресије на СРЈ и Србију, у знак сећања на живот и дело покојног генерал-потпуковника Љубише Стојимировића, одржан први Меморијал „генерал Љубиша Стојимировић“. У организацију се укључио и музеј Крајине, и основна и средње школе из Неготина.IMG_0746

Дана 24. марта на комеморативном скупу присуствовала је заједничка делегација Клуба генерала и адмирала Србије и Републичког одбора СУБНОР коу су чинили генерали др Видоје Пантелић председник Клуба и члан председништва СУБНОР Србије, Стојан Марковић, председник подружнице Клуба у Нишу, Видосав Ковачевић, члан Клуба и члан председништва СУБНОР Србије и Томислав Младеновић из подружнице клуба у Нишу. Свечаности је присуствовала и Љубишина супруга Славица Стојимировић и брат му пуковник Славољуб Стојимировић.

Меморијални дани су отпочели 18. марта отварањем изложбе слика  генерала Стојимировића, фото изложбе из  НАТО агресије и живота и рада генерала и изложбе награђених ликовних радова ученика из Неготина. Изложба је постављена у галерији Музеја Хајдук Вељка у Тодорчетовом конаку.

У музичкој школи „Стеван Мокрањац“ 19. марта одржан је  историјски час за ученике средњих школа из града. Екипна такмичења у гађању ваздушном пушком, пикаду и шаху одржана су од 20. – 22. марта. Дана 23. марта у поподневним часовима одржана је трибина под називом „Из кризе у рат“ и промовисана је књига „др Арчибалд Рајс“, где је говорио пуковник професор др Милоје Пршић.

На дан агресије 24. марта положени су венци на гробове „младих бораца“ а затим је одржан комеморативни скуп и свечана седница Секције ратних јединица. На овом скупу су говорили председник СУБНОР-а Неготин пуковник Драгољуб Филиповић и Председник Скупштине Клуба генерал др Видоје Пантелић. Генерал Пантелић се захвалио организаторима овог меморијала у име СУБНОР Србије и Клуба, а затим је говорио о НАТО агресији 1999. године и лику и делу покојног генерала Стојимировића. Затим су победницима у свим формама такмичења свечано уручена признања (дипломе, књиге и медаље).

Slika 13

По завршетку комеморативног скупа у дому „Станко Пауновић“ обављена је колективна посета изложбе у галерији музеја „Хајдук Вељко“. Том приликом госпођа Славица Стојимировић је уручила једну Љубишину слику, уље на платну, општинском СУБНОР Неготин. Слику је, у име удружења, примио председник Драгољуб Филиповић. Дан је завршен организованим дружењем.

Slika 16

Меморијални дани су завршени 25. марта затварањем изложбе у Музеју „Хајдук Вељко“.