ODRŽAN PRVI MEMORIJAL  „GENERAL LJUBIŠA STOJIMIROVIĆ“

Na inicijativu i u organizaciji Opštinskog udruženja SUBNOR-a Negotin, u Negotinu je u vremenu od 18. do 25. marta, u okviru obeležavanja 16. godišnjice NATO agresije na SRJ i Srbiju, u znak sećanja na život i delo pokojnog general-potpukovnika Ljubiše Stojimirovića, održan prvi Memorijal „general Ljubiša Stojimirović“. U organizaciju se uključio i muzej Krajine, i osnovna i srednje škole iz Negotina.IMG_0746

Dana 24. marta na komemorativnom skupu prisustvovala je zajednička delegacija Kluba generala i admirala Srbije i Republičkog odbora SUBNOR kou su činili generali dr Vidoje Pantelić predsednik Kluba i član predsedništva SUBNOR Srbije, Stojan Marković, predsednik podružnice Kluba u Nišu, Vidosav Kovačević, član Kluba i član predsedništva SUBNOR Srbije i Tomislav Mladenović iz podružnice kluba u Nišu. Svečanosti je prisustvovala i Ljubišina supruga Slavica Stojimirović i brat mu pukovnik Slavoljub Stojimirović.

Memorijalni dani su otpočeli 18. marta otvaranjem izložbe slika  generala Stojimirovića, foto izložbe iz  NATO agresije i života i rada generala i izložbe nagrađenih likovnih radova učenika iz Negotina. Izložba je postavljena u galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Todorčetovom konaku.

U muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ 19. marta održan je  istorijski čas za učenike srednjih škola iz grada. Ekipna takmičenja u gađanju vazdušnom puškom, pikadu i šahu održana su od 20. – 22. marta. Dana 23. marta u popodnevnim časovima održana je tribina pod nazivom „Iz krize u rat“ i promovisana je knjiga „dr Arčibald Rajs“, gde je govorio pukovnik profesor dr Miloje Pršić.

Na dan agresije 24. marta položeni su venci na grobove „mladih boraca“ a zatim je održan komemorativni skup i svečana sednica Sekcije ratnih jedinica. Na ovom skupu su govorili predsednik SUBNOR-a Negotin pukovnik Dragoljub Filipović i Predsednik Skupštine Kluba general dr Vidoje Pantelić. General Pantelić se zahvalio organizatorima ovog memorijala u ime SUBNOR Srbije i Kluba, a zatim je govorio o NATO agresiji 1999. godine i liku i delu pokojnog generala Stojimirovića. Zatim su pobednicima u svim formama takmičenja svečano uručena priznanja (diplome, knjige i medalje).

Slika 13

Po završetku komemorativnog skupa u domu „Stanko Paunović“ obavljena je kolektivna poseta izložbe u galeriji muzeja „Hajduk Veljko“. Tom prilikom gospođa Slavica Stojimirović je uručila jednu Ljubišinu sliku, ulje na platnu, opštinskom SUBNOR Negotin. Sliku je, u ime udruženja, primio predsednik Dragoljub Filipović. Dan je završen organizovanim druženjem.

Slika 16

Memorijalni dani su završeni 25. marta zatvaranjem izložbe u Muzeju „Hajduk Veljko“.