MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA O PRVOM SVETSKOM RATU NA FILMU I U ČASOPISU, SA POZORIŠNOM PREDSTAVOM „SOLUNCI GOVORE“

 

IMG_7028

Dana 9. aprila 2015. godine, u svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu, održana je posebna sednica Skupštine Kluba generala i admirala Srbije. Sednica je posvećena obeležavanju godišnjice održavanja međunarodne naučne konferencije na temu „Prvi svetski rat, uzroci, posledice, pouke i savremenost“, održane u Beogradu 24.-26. aprila 2014. godine u organizaciji Međunarodnog konsultativnog komiteta organizacija oficira u rezervi i penziji (MKK) i Kluba generala i admirala Srbije (Klub GAS).

Posebna sednica Skupštine Kluba GAS posvećena je promociji filma i časopisa o prošlogodišnjoj naučnoj konferenciji, koje je priredio MKK. Dokumentarni film “Prvi svetski rat 1914-1918” i tematski broj časopisa “Oficirsko bratstvo”, priređeni na ruskom i engleskom jeziku, veoma upečatljivo, rečju i slikom, svedoče o značaju, veličini i dometima prošlogodišnje međunarodne naučne konferencije o Velikom ratu, održane u okviru obeležavanja 100-te godišnjice njegovog početka i u vreme pokušaja revizije istorije i krivotvorenja istorijskih činjenica.

IMG_7025U okviru prigodnog obraćanja ovim povodom, dr Vidoje Pantelić, general-pukovnik u penziji, predsednik Skupštine Kluba GAS, između ostalog, je rekao: “Na konferenciji su  nepobitnim davno dokazanim istoriografskim činjenicama  živom reči naučnika, uvaženih akademika i profesora istorije iz sveta i Srbije, demantovane laži i pokušaji pojedinaca, kvazi naučnika, rekao bih naručenih politiko-istoričara,  koji su kroz knjige ili na drugi način, hteli da nametnu lažnu sliku o uzrocima i povodu Velikog rata, a time,  naravno i krivcima za Prvi svetski rat. Ulogu krivaca su nedvosmisleno namenili maloj Srbiji i velikoj Rusiji, želeći  da ih okrive za neučinjeno, da na njih prebace svu odgovornost za sve proisteklo u krvavom ratu i u svetu i za ta i za naredna vremena. Pa samo kakve gnusobe i laži su napisali o Gavrilu Principu, osvedočenom rodoljubu i borcu za slobodu pokorenog srpskog naroda u Austrougarskoj carevini. Prikazali su ga  kao prvog svetskog teroristu, a Srbiju kao prvu terorističku zemlju u svetu, po današnjim merilima silnika.  Hteli su posle 100 godina da unize seni miliona žrtava njihovog kolonijalističkog i hegemonističkog rata. Rat koji je objavljen od strane Austrougarske monarhije Kraljevini  Srbiji 28.jula 1914. prerastao je već 1. avgusta, objavljivanjem rata carskoj Rusiji od strane Nemačke,  u Veliki svetski rat, do tada najveći na svetu. Hteli su, kao i više puta u prošlosti, u svetlu najnovijih beskrupuloznih nastupa stvaranja novog svetskog – globalističkog poretka, da žrtve proglase krivcima, a agresore pravednicima, koji su tobože bili prisiljeni da spreče nepoštovanja prava u svetu. Hteli su da se aboliraju vinovnici rata, a pre svih Nemačka i da još jednom plagijatima učine da istina postane žrtva.

Predsedništvo MKK i Klub GAS su prepoznali podle namere medijske propagandističke galame u svetu. I  u ime preko 37.000.000 mrtvih i ranjenih na svim stranama,  od toga oko 3.700.000 žrtava Rusije, i 1.100.000 žrtava male Srbije, u ime časti i dostojanstva svojih predaka na ovaj način smo  združeno digli glas protiv prekrajanja istorije i dali doprinos u razobličavanju laži i sprečavanju izmena istorije. Ponosni smo što smo i ovaj put bili deo pravdoljubivog dela čevečanstva, i što smo na ovoj konferenciji okupili naučnike iz zemalja Atante i saveznica,i istovremeno i zemalja Centralnih sila, poraženih u tom ratu, na zajedničkom zadatku borbe za istinu.“

IMG_5170Potom se skupu obratio Anatolij Kumahov Magamedovič, generalni sekretar predsedništva MKK. Preneo je reči zahvalnosti predsedniku Republike Srbije, Ministarstvu odbrane u Vladi Srbije, Generalštabu Vojske Srbije i Klubu GAS za uspešnu organizaciju prošlogodišnje međunarodne naučne konferencije i topao doček njenih učesnika. Zatim je istakao: “Nismo mi slučajno odabrali da naučnu konferenciju o Velikom ratu održimo u Srbiji. Srbija je bila prva i jedna od najvećih žrtava Velikog rata. Srbija je označena kao uzronik Velikog rata. Uprkos istorijski proverenim i naučno dokazanim činjenicama, i danas se Srbija pokušava proglasiti krivcem, ne samo za Veliki rat, već i kasnija, a posebno za savremena zbivanja. Konferencija je ostvarila velike domete: uspeli smo okupiti za istim stolom predstavnike iz 21 zemlje Evrope i sveta; akademike, istoričare, generale i naučnike kako iz zemalja Atante i saveznica, tako i iz zemalja Centralnih sila, poraženih u ratu; uz visok stepen saglasnosti jezikom činjenica govorilo je preko 30 učesnika o uzrocima, posledica i poukama Velikog rata; neuvažavanje pouka Prvog svetskog rata dovelo je do još stravičnijih posledica Drugog svetskog rata; konferenciju smo završili usvajanjem završnog dokumenta kojim smo se obratili državnicima, udruženjima, veteranima, mladima i svim uticajnim faktorima u svetu da ne dozvole da se ponove “lekcije” Velikog rata, da se spreči izbijanje globalnog sukoba koji bi bio katastrofalan po čovečanstvo. I ovom prilikom, kao i na Konferenciji, apelujemo da se zaustave svi ratovi, da se prednost da mirnom i diplomatskom rešavanju problema. U uslovima globalnih političkih turbulencija i ratnih antagonizama, treba se vraćati izvornim i univerzalnim primcipima međunarodnih odnosa – da su sve zemlje ravnoprane i da je mir nedeljiv i neprocenjive vrednosti.”

Povodom 70-te godišnjice pobede nad fašizmom, gospodin Kumahov je, u ime predsedništva MKK, uručio medalje pobede nad fašizmom članovima Kluba GAS, penzionisanim generalima Milanu Daljeviću i Vladimru Brdaru, živim učesnicima antifašističke borbe.

Usledilo je premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Prvi svetski rat 1914-1918” o prošlogodišnjoj naučnoj konferenciji. Bilo je to zanimnjivo, očigledno i argumentovano praćenje toka Konferencije, predstavljanje dela njenih učesnika i prezentovanje njihovih najinteresantnijih stavova. Svi učesnice sednice dobili su časopis “Oficirsko bratstvo” i DVD dokumentarnog filma.

Posebna sednica Kluba GAS završena je prigodnom pozorišnom predstavom „Solunci govore“, zasnovanoj na istinitim zapisima gospodina Antonija Đurića, u dramaturskoj obradi i režiji gospođe  Cisane Murusidze, rođene u Tbilisiju i školovane u Moskvi, dugogodišnjeg građanina Beograda, i u izvođenju glumaca Akademija umetnosti iz Beograda i Banja Luke. Predstava je premijerno izvedena 1981. godine i obnavljana je 20 puta. Na festivalu u Moskvi, u međunarodnoj konkurenciji, dobila je nagradu „Zlatni vitez“.  Producent predstave je gospodin Dušan Đoković, predsednik Akademije umetnosti Beograd.  Predstava zaista vredna svake pažnje, a mladi glumci svake hvale.

Ovom događaju prisustvovali su, pored članova Skupštine Kluba GAS, gosti iz predsedništva MKK na čelu sa generalnim sekretarom predsedništva Kumahovom, predstavnici Minnistarstva odbrane Srbije na čelu sa potpukovnikom Vukadinovićem, predstavnici Generalštaba Vojske Srbije na čelu sa potpukovnikom Blažanović Sinišom, predsednik SUBNOR-a Srbije Dušan Čukić, akademik Dragoljub Živojinović, predstavnici udruženja sa kojima Klub GAS uspešno sarađuje i brojni drugi gosti.

 

Video materijal preuzet sa sajta Ministarstva odbrane