Obeležavanje 70 godina od proboja Sremskog fronta

Sremski front

 

Delegacija Kluba generala i admirala Srbije, prisustvovala je 18. aprila  obeležavanju 70 godina od proboja Sremskog fronta u mestu Adaševci, na reci Bosutu. Dana 12.04. 1945. godine, jedinice slavne JA i bratske Crvene Armije, probile su, uz velike gubitke, Sremski front, što je označilo definitivno oslobođenje Jugoslavije od fašizma.

 

Sremski front se smatra jednim od najdužih i najkrvavijih frontova, a borbe vođene na ovom prostoru bile su veoma teške i krvave, a rezultirale su veoma velikim brojem poginulih na obe ratujuće strane. Na strani JA i Crvene Armije poginulo je 13000 boraca NOVJ, 1100 boraca Crvene Armije, 623 borca Bugarske narodne armije, 163 borca brigade „Italija“. Na strani fašističke koalicije, gubici su preko 30.000 poginulih.

Proslavu je u ime države Srbije organizovalo Ministarstvo  rada, zapošljavanja, boračkih i sopcijalnih pitanja, a na velikom narodnom skupu, između ostalih govorio je i ministar Aleksandar Vulin.

Sremski front 1Tom prilikom, delegacija u sastavu: general-pukovnik dr Vidoje Pantelić, predsednik Skupštine Kluba, general-potpukovnik Petar Škrbić, čalan Izvršnog odbora, general-major Miloš Đošan, predsednik Suda časti i brigadni general Dobrivoje Veljković, član Izvršnog odbora, položili su cveće na postament ispred monumentalnog spomenika, u spomen-parku Adaševci.

Na taj način, Klub generala i admirala pridružio se mnogim poštovaocima slavnih boraca, koji su došli  iz svih republika bivše zajedničke države SFRJ, da se poklone palim borcima.

Današnji dan je nesumnjivo pokazao, da se za slobodu vredi boriti uvek i svuda, i da oni, koji daju život za odbranu otadžbine, zaslužuju da ih se decenijama i vekovima sećaju nove, dolazeće generacije.

Slava palim borcima NOVJ i Crvene armije!