OBELEŽAVANJE DVA VEKA TAKOVSKOG USTANKA I DANA VOJSKE SRBIJE

 

Takovo 23.04.2015.

 

 

U Spomen parku „Takovski grm“ – Takovo, kod Gornjeg Milanovca održana je centralna svečanost povodom dva veka od podizanja Drugog Srpskog ustanka i obeležavanja Dana Vojske Srbije.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvečanost je organizovana uz odavanje vojnih i državnih počasti ustanicima i polaganje venaca, kao i aktivni egzercir Garde. Na svečanosti predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić,  uručio je vojne zastave jedinicama ranga brigade Vojske Srbije. Izvršena je i počasna artiljerijska paljba iz deset oruđa, sa deset plotuna.

 

Takovo 4 Svečanosti su prisustvovali   u ime KGAS, generali Dobrivoje Veljković, Luka Kastratović, Vladimir Pejak, Slobodan Petković, Petar Škrbić,Radoslav Škorić  i admiral Boško Antić na čelu sa predsednikom Izvršnog opdbora, general-potpukovnikom Zlatojem Terzićem.

U Takovu je, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović, na skupu starešina, objavio početak novog ustanka za oslobođenje od turske vlasti, a 25. oktobra 1815. godine zaključio usmeni dogovor (mir) sa Marašli Alipašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

Vojska Srbije slavi svoj praznik, 23. april, u spomen na dan kada je podignut Drugi Srpski ustanak, koji je bio i prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Takovo 8

Drugi Srpski ustanak predstavlja drugu fazu Srpske revolucije protiv Osmanskog    carstva, koja je izbila kratko po okončanju Prvog Srpskog ustanka. Doveo je do srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju. Neki istoričari smatraju da je to treća faza Srpske revolucije, jer u revolucionarne aktivnosti, kao drugu fazu, ubrajaju Hadži-Prodanovu bunu iz 1814. godine.