OBELEŽENA ŠESNAESTA GODIŠNJICA POGIBIJE GENERALA LJUBIŠE VELIČKOVIĆA U AGRESIJI NATO-a

 

 

2015_0601(003)U selu Crljenac 1. juna 2015. godine, opština Malo Crniće, obeležena je šesnaesta godišnjica pogibije generala Ljubiše Veličkovića u agresiji NATO-a, pomoćnika načelnika Štaba Vrhovne komande za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbrane Vojske Jugoslavije, na dan kada je 1. juna 1999. godine izgubio život, na vatrenom položaju u borbenom rasporedu 310. samohodnog raketnog puka protivvazdušne odbrane. Sa njim su poginuli pukovnik artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane Božo Pejičić i komandir baterije kapetan prve klase Svetomir Trifunović.

U odbrani od NATO agresije ginuli su zajedno u borbenom poretku, rame uz rame, generali, oficiri, podoficiri i vojnici na žaleći svoj život u odbrani otadžbine. Stali su na braniku otadžbine kao profesionalni vojnici, rodoljubi i časni ljudi, koji nisu bili pozvani da odlučuju o ratu, ali su pozvani  da brane Otadžbinu od onih koji su besomučno nasrnuli da unište sve što je ljudsko, sve što je sveto.

Žrtve u agresiji NATO-a nisu bile uzaludne i nisu zaboravljene. Da se naši preci, kroz istoriju, nisu borili protiv zavojevača ne bi, danas, ni nas bilo.

U borbi za istinu o NATO agresiju i protiv prekrajanja istorije građani rodnog kraja generala Veličkovića, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave Malo Crniće, svake godine se podsećaju na život i delo generala Ljubiše Veličkovića i dane otpora NATO agresoru, kroz druženje mladih, organizaciju memorijala u malom fudbalu pod nazivom “ General Ljubiša Veličković“ i polaganje venaca i cveća na spomenik generalu Veličkoviću.

Ove godine vence i cveće položili su predsednik opštine Malo Crniće, Dragan Mitić, predsenik skupštine opštine Malo Crniće, Goranka Stević, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, general-major Ranko Živak, delegacija garnizona Vojske Srbije iz Požarevca, delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici boračkih organizacija i druge organizacije i građani.

Ispred Kluba generala i admirala Srbije cveće su položili generali Miroslav Filipović, Božo Novak i Luka Kastratović.

O životu i radu generala Veličkovića govorili su predsednik opštine i predsednica skupštine opštine Dragan Mitići i Goranka Stević, a glumac Lepomir Ivković  recitovao je stihove Dobrice Erića „Prkosna pesma“

Galerija