VENCI I CVEĆE NA SPOMEN PLOČU NARODNOG HEROJA MAJORA MILANA TEPIĆA

          

2015_0929(007)

 

 

 

 

Povom 24-te godišnjice pogibije narodnog heroja majora Milana Tepića, u ulici narodnog heroja majora Milana Tepića u Beograddu, održan je komemorativni skup.

 

 

 

Na spomen ploču heroja Tepića vence i cveće položili su članovi porodice Tepić, ministar za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, udruženja i građani.

2015_0929(010)

Ispred Kluba generala i admirala cveće su položili generali Božo Novak, Vladimir Pejak i Luka Kastratović.

2015_0929(004)

U 34-oj godini, 29. septembra 1991. godine, poginuo je major Jugoslovenske Narodne Armije Milan Tepić, jedini narodni heroj u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, kada je digao u vazduh vojno skladište borbenih sredstava Bedenik, kod Bjelovara, kako bi sprečio da padne u ruke hrvatskog Zbora narodne garde. Kada je postalo jasno da skladište neće moći da bude odbranjeno, Tepić je aktivirao prethodno postavljeni eksploziv i digao u vazduh skladište.

Sa Tepićem je poginuo i vojnik na redovnom služenju vojnog roka Stojadin Marković, iz okoline Valjeva, koji nije izvršio Tepićevo naređenje,  da se sa ostalim vojnicima povuče na bezbednu daljinu, već je ostao da se sa njim bori do zadnjeg časa. Dejstvovao je sa topa na oklopnom transporteru dok nije pogooćen protivoklopnim projektilom. Na inicijativu Udruženja boraca iz Valjeva, 31. decembra 1999. godine, Marković je odlikovan  Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Tepićevo delo mnogi upoređuju sa sličmim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića. Major Tepić je ostao veran datoj Svečanoj obevezi- Zakletvi i svesno dao život za slobodu i čast Otadžbine. Nastavio je putem slavnih predaka, boraca i heroja koji su se vekovima borili za slobodu naroda i zemlje, osvetlao obraz svojoj generaciji i ostao svetao primer ljudskog dostojanstva, požrtvovanja i herojstva, za primer i ponos sadašnjim i budućim generacijama.