SVEČANI DOČEK GENERALA LAZAREVIĆA U NIŠU

Posle deset godina i deset meseci provedenih u tamnicama Haškog tribunala, general-pukovnik Vladimir Lazarević, ratni komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, u pratnji ministra pravde Nikole Selakovića i ministra odbrane Bratisla Gašića, vratio se u domovinu.Doček 2

DočekNa aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu 3.decembra 2015. generala Lazarevića dočekali su i najsrdačnije pozdravili članovi  porodice, gradonačelnik Perišić i mnogi građani Niša, ministri Nikola Selaković, Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba  general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, članovi Kluba generala i admirala Srbije iz Niša, Beograda i drugih mesta  iz Srbije, vladika Teodosije, pripadnici Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova, mnogi borci, saborci i prijatelji čuvenog komandanta, koji je rekao:

„Hvala vam na ovakvom dočeku, dragi prijatelji. Evo me među vama jer sam uspeo da preživim haško gubilište. U Haškom tribunalu nisam osuđen ni za jedno konkretno nedelo.  Nisam osuđen  ni za jedno konkretno nedelo, moje ili bilo kog pripadnika Prištinskog korpusa od preko 70.000 boraca. Ni za jedno nedelo protiv života i integriteta bilo kog civila ili ratnog zarobljenika, ni za jedno nedelo protiv bilo čije imovine, ni za jedno kršenje pravila ili običaja ratovanja. Osuđen sam zato što sam navodno,  pomagao u proterivanju albanskog stanovništva. Zato što sam komandovao Prištinskim  korpusu i vama. I to bez ijednog materijalnog dokaza.

Moram posebno da naglasim da su moji stradali saborci, njih 600 poginulih i više od 2000 ranjenih, uvek i u svakom času  bili izvor mog opstanka. Ostao sam živ i izdržao sve,  duboko uveren u pravdu i istinu. Pretekao sam i ovo gubilište jer sam ubeđen u nemerljivu vrednost žrtvovanja za slobodu svoje zemlje i u slavu naših predaka i čast potomaka“, rekao je,  burno pozdravljen,  general Lazarević.

Ministri Selaković, Gašić i Vulin ocenili su da je povratak generala Vladimira Lazarevića veliki dan za Srbiju.  „General Lazarević je čovek zahvaljujući kome su danas slobodni i Niš i Vranje, i Beograd, Novi Sad i Subotica, Kruševac, Valjevo i Kraljevo i drugi gradovi i sela u našoj zemlji“,  rekao je ministar pravde Nikola Selaković.

„Ovaj impresivni skup je dokaz da narod Srbije voli generala Lazarevića i Vojsku Srbije. I u ovom času valja reći da se taktike nešeg generala primenjuju i izučavaju na vrhunskim američkim vojnim školama“, kaže ministar  odbrane Bratislav Gašić.

Ministar Aleksandar Vulin je rekao da je Srbija još jednom dokazala da ne zaboravlja i pokazala koliko joj je stalo  do ovakvih ljudi kakav je general Vladimir Lazarević.

Doček 1

Članovi Kluba generala i admirala Srbije, koji su prusustvovali dočeku u organizaciji Podružnice iz Niša, izrazili su generalu Lazareviću srdačnu dobrodošlicu sa željama za dobro zrvalje, ličnu i porodičnu sreću i preneli veliku zahvalnost vojnih veterana za dostojanstveno i visokomoralno držanje na sudu pri zastupanju istine i pravde u odbrani Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije na Kosovu i Metohiji 1988.i 1999. godine od šiptarskih terorističkih snaga i zločinačke agresije NATO. Pri obraćanju javnosti general Lazarević je posebno zahvalio svim članovima Kluba generala koji su  na bilo koji način učestvovali u pripremi i samoj odbrani na sudu u Hagu, kao i svima koji su ga podržavali u odbrani istine o delovanju Vojske Jugoslavije, posebno Prištinskog korpusa i Treće armije na Kosovu i Metohiji.

I na putu od aerodroma do porodičnog doma Nišlije i saborci iz mnogih krajeva Srbije srdačno su pozdravljali povratak  generala u svoj grad na Nišavi. Sa fotografijama i naslovom preko cele strane „Doček za generala Vladimira Lazarevica“ novine su objavile :“Ceo Niš bio je juče, u četvrtak, 3. decembra,  u znaku povratka komandanta Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije iz Haga“. Ministri su ocenili: “Povratak generala Lazarevića je veliki dan za Srbiju.“