OБЕЛЕЖЕН ДАН БРАНИЛАЦА ОТАЏБИНЕ РУСИЈЕ

 

2016_0223(013)

 

Дан бранилаца отаџбине, национални празник Руске федерације, обележен је 23. фебруара 2016. године, полагањем венаца и цвећа на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда и на Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали.

 

Овај празник установљен је у знак сећања на дан када је тек формирана Црвена армија, 23. фебруара 1918. године, одбила немачку инвазију на Петроград.

На спомен-гробљу ослободиоцима Београда венце су положили председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, начелник Генералштаба војске Србије генерал Љубиша Диковић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, амбасадори Белорусије и Азербејџана у Београду, бројна удружења и грађани.

2016_0223(001)

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће је положила делегација у саставу : генерали  Лука Кастратовић, Божо Новак и Владимир Пејак.

Спомен-гробље ослободиоцима Београда подигнуто је 1954. године у Београду и на њему почивају југословенски и совјетски војници погинули у борбама  1944. године за ослобођење Београда.

 

2016_0223(024)Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали подигнут је 1965. године у знак сећања на чланове високе војне делегације настрадале у авионској несрећи на Авали 1964. године. Делегација је долазила на прославу двадесетогодишњице ослобођења Београда. У несрећи  је погинуло седам чланова делегације Црвене армије, од којих начелник Генералштаба маршал Сергеј Бирјузов, херој Совјетског Савеза и народни херој Југославије и генерал-пуковник Владимир Иванович Жданов, херој Совјетског Савеза и народни херој Југославије.

Лука Кастратовић