OBELEŽEN DAN BRANILACA OTADŽBINE RUSIJE

 

2016_0223(013)

 

Dan branilaca otadžbine, nacionalni praznik Ruske federacije, obeležen je 23. februara 2016. godine, polaganjem venaca i cveća na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

 

Ovaj praznik ustanovljen je u znak sećanja na dan kada je tek formirana Crvena armija, 23. februara 1918. godine, odbila nemačku invaziju na Petrograd.

Na spomen-groblju oslobodiocima Beograda vence su položili predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, načelnik Generalštaba vojske Srbije general Ljubiša Diković, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, ambasadori Belorusije i Azerbejdžana u Beogradu, brojna udruženja i građani.

2016_0223(001)

Ispred Kluba generala i admirala Srbije cveće je položila delegacija u sastavu : generali  Luka Kastratović, Božo Novak i Vladimir Pejak.

Spomen-groblje oslobodiocima Beograda podignuto je 1954. godine u Beogradu i na njemu počivaju jugoslovenski i sovjetski vojnici poginuli u borbama  1944. godine za oslobođenje Beograda.

 

2016_0223(024)Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali podignut je 1965. godine u znak sećanja na članove visoke vojne delegacije nastradale u avionskoj nesreći na Avali 1964. godine. Delegacija je dolazila na proslavu dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda. U nesreći  je poginulo sedam članova delegacije Crvene armije, od kojih načelnik Generalštaba maršal Sergej Birjuzov, heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj Jugoslavije i general-pukovnik Vladimir Ivanovič Ždanov, heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj Jugoslavije.

Luka Kastratović