OBELEŽEN PROBOJ SREMSKOG FRONTA

Na Spomen obeležje “ Sremski front “ kod Šida, povodom 71. godišnjice proboja Sremskog fronta, uz vojne počasti i vijorenje trobojki i partizanskih pesama i prisustvo nekoliko hiljada ljudi, položeni su brojni venci i cveće .

2016_0412(006)

 

Vence  su položile dfelegacije SUBNOR-a Srbije, Vlade Srbije , Vojske Srbije, ambasada saveznika antifašističke koalicije u Drugom svetskom ratu  akreditovanih u Beogradu, brojnih udruženja i društvenih organizacija i potomci poginulih boraca na Sremskom frontu, kao i predstavnici boračkih organizacija i udruženja sa prostora bivše Jugoslavije.

 

 

Ispred Kluba generala i admirala Srbije cveće su položili generali u penziji Vladimir Pejak, Milan Stanimirović i Luka Kastratović.

2016_0412(001)

Pored predsednika opštine u Šidu okupljenima su se obratili predsednik SUBNOR-a Srbije, kao i ministar u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin.2016_0412(022)

Održan je i prigodan umetnički program. Pre i posle programa građani su obilazili kompleks Spomen obeležja, gde su, pored ostalog, upisana imena 13.000 boraca NOR-a i 1.600 boraca savezničke armije.

Sremski front je formiran u Drugom svetskom ratu, krajem 1944. godine, od strane nemačke vojske koja se povlačila iz oblasti Beograda i snaga NDH. Sremski front je za nemačku armiju imao veliki značaj, jer se na tom mestu štitio jedini put za povlačenje Grupe armija E iz Grčke.

Decembra 1944. godine preduzeta je velika ofanziva  jugoslovenskih i sovjetskih snaga u cilju proboja Sremskog fronta. Nemačke snage bile su prisiljene na povlačenje. Tokom januara 1945. god. nemačke snage su preduzele protivofanzivu u cilju stabilizovanja fronta. Nakon toga zavladalo je relativno zatišje do aprila. Jugoslovenska armija energičnim napadima probila je Sremski front 12. aprila 1945. godine, i prodrla duboko na zapad, goneći osovinske snage u povlačenju, oslobađajući taj deo Jugoslavije.

Posle rata na području opštine Šid podignut je Spomen-park „Sremski front“, danas kulturno i istorijsko dobro od posebnog značaja.

2016_0412(005)