OBELEŽEN DAN POBEDE – DEVETI  MAJ

U Srbiji je svečano obeležena 71. godišnjica Dana pobede, 9-ti maj kao opšti praznik borbe protiv fašizma.

Zvanična  ceremonija je održana, uz vojne i državne počasti, na Spomen groblju  oslobodiocima Beograda, gde je odata pošta Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije i Crvenoarmejcima poginulim u oslobođenju Beograda 1944. godine.

20160417_172755

U ime Republike Srbije venac je položio ministar u Vladi Srbije,  Aleksandar Vulin.

Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, Gradske skupštine Beograda, SUBNOR-a Srbije, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, predstavnici diplomatskih misija savezničkih država u konačnom oslobođenju u Dugom svetskom ratu, brojna udruženja i građani. Venci su položeni i na spomeniku na Avali – delegaciji Sovjetskog Saveza koja je poginula u avionskoj nesreći 1954. godine, prilikom dolaska na proslavu desete godišnjice oslobođenja Beograda.

 

Ispred Kluba generala i admirala Srbije cveće su položili generali Vukajlo Čađenović, Vladimir Pejak i Luka Kastratović.

Povodom Dana vojske i Dana pobede, u Zrenjaninu, na Trgu slobode, održana je vojna parada – smotra Vojske Srbije.

U Moskvi, na Crvenom trgu održana je tradicionalna vojna parada, gde je pokazana impresivna snaga Rusije.

U Evropi, odnosno Evropskoj uniji, Dan pobede obeležio se kao Dan Evrope.

2016_0509(021) U Ruskom domu, posle ceremonije polaganja venaca, ambasador Aleksandar Čepurin primio je veterane Sovjetskog Saveza i NOV Jugoslvije. Bila su impresivna sećanja veterana iz borbe protiv snaga fašističke Nmečke, a posebno sećanja učesnika bitke kod Kurska ( od 5. jula do 23. avgusta 1943. godine) najveće tenkovske bitke u istoriji ratovanja i jedne od najznačajnijih savezničkih pobeda tokom 1943. godine. Pobedom Crvene armije u ovoj bici, inicijativa na Istočnom frontu prešla je na sovjetsku stranu.

Obeležavanje Dana pobede završeno je druženjem oficira izaslanstva odbrane Ruske Federacije, kao domaćina, veterana Rusije i Srbije. Ispred Kluba gnerala i admirala Srbije bila je i delegacija u sastavu: generali Ljubomir Bajić, Luka Kastratović, Vladimir Pejak, Vukajlo Čađenović i Radoslav Škorić. Uz prigodne zdravice veterani su evocirali uspomene iz borbi u Drugom svetskom ratu, sa porukama da se ne prekraja istorija i da rata više ne bude, jer vojnici najbolje znaju kakve su  strahote i posledice rata.