U Beogradu održana Svečana sednica Skupštine Kluba generala i admirala Srbije

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvečana sednica Skupštine Kluba generala i admirala Srbije održana je 28.juna 2016. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Tom skupu prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, načelnik Uprave za logistiku brigadni general Željko Ninković, predsednik SUBNOR-a Srbije Milutin Čukić, slovački vojni izaslanik u Srbiji pukovnik Branislav Piliar, direktor ,,Medija centra ,,Odbrana” pukovnik Stevica Karapandžin, predsednik  Saveza potomaka oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine Ljubomir Marković, predstavnici organizacija i institucija s kojima sarađuje Klub generala i admirala Srbije i drugi. Prisutni su posebno pozdravili ruskog general-pukovnika u penziji prof. dr Leonida Ivašova, stručnjaka za geopolitičke procese.

Svečanost je otpočela intoniranjem Himne Republike Srbije, a mnogobrojne goste pozdravio je predsednik Kluba generala i admirala Srbije general-pukovnik u penziji dr Vidoje Pantelić.

Zatim je brigadni general u penziji Dobrivoje Veljković pročitao odluku o priznanjima, koje je Klub generala i admirala Srbije dodelio zaslužnim pojedincima i organizacijama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANajviše priznanje Kluba generala i admirala Srbije ,,Medalja srpskih generala“  za izvanredne rezultate u radu i afirmaciji Kluba u zemlji i inostranstvu, dodeljeno je: general-pukovniku Leonidu Gligorjeviču Ivašovu, počasnom članu Kluba, generalu Ljubiši Dikoviću, načelniku GŠ VS, general-potpukovnik Milosavu Simoviću, komandantu Kopnene vojske, general-majoru Ranku Živaku, komandantu RV i PVO, general-pukovniku u penziji Miloradu Obradoviću, general-majoru u penziji Milošu Đošanu, general-majoru u penziji Luki Kastratoviću, general-majoru u penziji, Slobodanu Petkoviću, general-majoru u penziji Stojanu Markoviću i general-majoru u penziji  Ljubomiru Samardžiću, posthumno.

Za lični doprinos negovanju slobodarskih tradicija i prijateljstva među narodima,,Spomen medalja srpskih ratnika – sto godina od Velikog rata» pripala je:  akademiku Vasiliju Krestiću,  Željku Ninkoviću, brigadnom generalu, načelniku Uprave za logiostiku GŠ VS, Vojnom Muzeju Beograd, Manastiru Hilandar, akademskom slikaru Milenu Čuljiću, autoru izložbe ,,Da se ne zaboravi”, Dušanu Žuniću, general-majoru u penziji, Miroslavu Filipoviću, general-majoru u penziji, Vukajlu Čađenoviću, general-majoru u penziji i pukovniku u penziji Tihomiru Milosavljeviću.

Za izvanrednu saradnju i značajan doprinos afirmaciji Kluba generala i admirala Srbije dodeljuena je Zahvalnica Jovani Pešić, Medija centar “Odbrana”,  Katarini Simoničić, Medija centar ,,Odbrana”,  Neveni Manevski, Beogradski forum za svet ravnopravnih, ,,Zastava-filmu,” Beograd, Domu RV i PVO, Zemun, Domu VSu Nišu, Ivici Ocokoljiću, majoru,  mr Nebojši Kujundžiću, Medija centar “Odbrana”, Konstantinu Arsenoviću, general-potpukovniku u penziji, Udruženju vetarana vojnoobaveštajne službe, prof. dr Danici Grujičić, iz Kliničkog centra Srbije, Grujici Uskokoviću, general-majoru u penziji, Slavoljubu Šušiću, general-pukovniku u penziji, Milanu Stanimiroviću, general-majoru u penziji i Aleksandru Cvetkoviću, načelniku Nišavskog okruga, Šćepanu Sinanoviću, umetničkom direktoru filma ,,Zov Afrike”, JKP  Gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd“, Drugom rečnom odredu Ratne flotile i Aleksandru Gligorjeviču Kimu, prijatelju kluba.

U ime nagrađenih zahvalio je počasni član Kluba generala i admirala Srbije general-pukovnik Leonid Ivašov:

– Dobar dan, generali i admirali Srbije, otpočeo je kratko obraćanje genereal Ivašov na srpskom jeziku. I nastavio na ruskom:

– U ime nagrađenih i u svoje lično, želim da zahvalim Klubu na ovako visokim nagradama.  Ranije smo dobijali nagrade za služenje u vojsci i za aktivnosti u vojsci.  I sada dobijamo nagrade za mir, zato što služimo miru, zato što se borimo protiv rata i agresije. Svima vama želim mir, zdravlje i svako dobro.

Svečanost je nastavljena na komandnom brodu ,,Kozara”, na ušću Save u Dunav, plovidbom dvema rekama u delu kojim opasuju Beograd. O istorijatu broda ,,Kozara” generalima i admiralima govorio je kapetan fregate Smiljan Ružić.