U Domu Vojske Srbije otvorena izložba o agresiji NATO-a 1999. godine

 

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije 5. jula otvorena je izložba akademskog slikara Milena Čuljića – „Agresija NATO 1999 – Da se ne zaboravi”, koju su zajedno organizovali Medija centar „Odbrana ” i Klub generala i admirala Srbije. Među mnogobrojnim gostima bio je i bivši ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Izložbu je, u ime ministra odbrane, otvorio vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković.

On je istakao da je izložba priređena u znak sećanja na žrtve agresije NATO-a na tadašnju SRJ i da putem fotografija, svojevrsnih čuvara prošlosti, podseća na vremena nepravde i našeg stradanja pre 17 godina.

Izložba prikazuje događaje kada su mete bili vojni objekti, bolnice  ambasade, saobraćajnice, mostovi, ali i gradovi: Varvarin, Aleksinac, Kosovska Mitrovica, Leskovac, Beograd Novi Sad… Ona prikazuje stradanje pripadnika vojske, ali i građana, otvara rane i govori o dubini patnje kroz koju je prošao naš narod u tom periodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Sa dužnim pijetetom moramo da pognemo glavu zbog svih onih koji nisu preživeli svih onih 78 dana i noći ratnog proleća 1999. Stradalo je više od 3.500 ljudi, a povređeno više od 12.000. Ono što možemo i ono što moramo jeste da od zaborava otrgnemo njihovo stradanje. U sve što smo sagradili iz ruševina koje su ostale nakon nemilosrdnih udara i bombardovanja, udahnuli smo i njihov život, njihovu mladost, nedosanjane snove i nadu. Danas ovom izložbom još jednom budimo osećaj pripadnosti zajedništvu i odajemo počast stradalima, ali i preživelima – onima koji su se borili da sačuvaju čast obraz i dostojanstvo ove zemlje, rekao je Janković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU naastavku izlaganja Janković je istakao da je izložba  rezultat zajedničkog napora Kluba generala i admirala Srbije. Uprave za tradicije, standard i veterane i Medija centra ,,Odbrana“ s ciljem da nam predstave to tužno svedočanstvo i sećanje na proleće 1999. godine…

         –Sa željom da Klub generala ia admirala Srbije nastavi istim žarom da čuva i neguje sećanje na časne tradicije Vojske Srbije i  našeg naroda, proglašavam ovu izložbu otvorenom, kazao je Janković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA U ime Kluba generala i admirala Srbije govorio je general-potpukovnik u penziji Petar Škrbić:

-Ideju Kluba generala i admirala Srbije i Beogradskog foruma za svet ravnopravnih o negovanju nezaborva na agresiju NATO-a 1999. godine, koju je akademski slikar Milen Čuljić pretočio u izložbu, podržavate svojim dolaskom. Na taj način postajemo zajedno učesnici, sabesednici, prijatelji, braća, prkosnici i dokumentaristi u, za narod i državu, značajnoj, čak i presudnoj aktivnosti nezaborava o žrtvama i zločinima.         Izložba pod skromnim nazivom „Da se ne zaboravi“ o agresiji NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju na svom dugom, bez pretenzija mogu reći planetarnom putu, stigla je i u Umetničku galeriju Doma naše Vojske. Ovim potezom Galerija ulazi u savremenost jer prikazuje izložbu koja je u toku vremena, trajna, neprolazna i uvek aktuelna. Primerenost izložbe prostoru u kojem se nalazi ogleda se u njenoj realističnosti koja podseća tekstom i fotografijama na dokumentaran način na: agresiju, odbranu otadžbine, žrtve agresije, ekološke posledice, proteste građana kod nas i u svetu, život pod bombama NATO-a, na ukupne posledice, podvukao je Škrbić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOn je potom nabrojao svih sedam izabranih tema prikazanih na izložbi i nastavio:

-Morali smo se braniti jer smo napadnuti pod lažnim izgovorom agresora koji od svoje laži ni danas ne odustaje, žrtve su nastale od bombi i raketa NATO-a koje su bačene i lansirane sa najsavremenijih oružanih sistema… Protesti građana kod nas su bili hrabri i prkosni, a u svetu su izražavali podršku narodu koji se suprotavio moćnoj sili udruženoj u 19 zemalja. Devetnaest na jednoga, ceo svet se i danas pita: Zar se i to može? Izložba ima, po mom sudu, tri cilja: (1) Da se ne zaboravi. Taj cilj je skoro ispunjen i sa ovakvim iložbama doprinosimo njegovom ispunjenju; (2) Posvećena je žrtvama. To je delimično ispunjeno. Bez memorijalnog centra koji će vekovima podsećati na žrtve, naša pošta prema njima traje samo onoliko koliko traje naš zemaljski život; (3) Proračun posledica. To verovatno nikada neće biti ispunjeno jer je odgovornost za agresiju i počinjene zločine trajna; materijalna šteta još nije nadoknađena, a ogromna je; ekocid je trajan koliko i period poluraspada osiramašenog uranijuma, istakao je Škrbić.

Predstavnik Kluba generala ia dmirala Srbije je još naglasio da je po svemu obezbeđena trajnost izložbe koja je konačno predstavljena u bogato opremljenom katalogu, koji je tek izašao iz štampe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA-Zahvaljujemo autoru akedemskom slikaru Milenu Čuljiću, našem vernom saradniku i svima, a mnogo ih je koji su učestvovali u pripremi i prikazivanju ove Izložbe, čije trajanje se nastavlja, kazao je Škrbić

U ime domaćina izložbe – Medija centra ..Odbrana“ posetiocima izložbe dobrodošlicu je poželeo major Borko Lepojević.

Izložba će biti otvorena do 15. jula.