OBELEŽEN SEDMI JUL – 75. GODIŠNJICA USTANKA U SRBIJI

Uz najviše državne i vojne počasti, u Beloj Crkvi 7. jula 2016. godine, obeležana je 75-ta godidišnjica ustanka naroda Srbije. Ispred Vlade Srbije venac je položio Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a Srbije, boračke  organizacije iz Srbije, brojna udruženja i građani.

Ispred Kluba generala i admirala Srbije cveće (suzu) su položili generali Milan Stanimirović, Vladimir Pejak i Luka Kastratović.

Pored predsednika opštine Krupanj i zamenika predsednika SUBNOR-a Srbije, prisutnim građanima se obratio i ministar Aleksandar Vulin.

2016_0707(034)

 

Akcija Rađevačke čete Valjevskok partizanskog odreda 7. jula 1941. godine poroglašena je za Dan ustanka naroda Srbije. U Beloj Crvi postavljene su tri biste učesnicima događaja – Žikice Jovanovića, Miše Pantića i Čede Milosavljevića. Izrađen je spomen- kompleks „Simbolika u kamenu“, koji se sastoji od devet antropomorfnih granitnih gromada sa šajkačama i ornamentalnim simbolima. Zgrada bivše kafane pruređena je u muzej sa izložbom „7. juli 1941.“, a u zgradi seoske opštine postavljena je izložba „Revolucionarne tradicije zapadne Srbije 1804. – 1981. godine“.