OBELEŽENA SEDAMDESETDRUGA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA BEOGRADA

 

 

2016_1020014

 

U Beogradu je 20. 10. 2016. godine, uz najviše vojne i državne počasti, obeležena sedamdesetdruga godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, 20. 10. 1944. godine.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, položio je venac na Spomen groblju oslobdilaca Beograda.

Na Spomen groblju oslobodilaca Beograda cveće i vence položili su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, ambasadori i predstavnici ambasada Rusije, Belorusije, Ukrajine i Azerbejdžana, SUBNOR-a Srbije, brojna udruženja, organizacije i građani.

20161020_130703

Venci i cveće položeni su i na Avali – na spomenik članovima sovjetske delegacije koja je stradala u avionskoj nesreći, pri dolasku u Beograd na obeležavanje dvadesete godišnjice oslibođenja Beograda, 19. oktobra 1964. godine.

Tada su živote izgubili maršal Sergej Birjuzov, general-pukovnik Vladimir Žukov, general-majori Nikolaj Mirnov i Leonid Bočarov, general-lajtant Nikolaj Nikolajević i potpukovnik Grigorij Šeludko.

 

Počast je odao sin beloruskog borca, učesnika oslobođenja Beograda, nosioca Medalje za oslobođenje Beograda, crvenoarmejca Bortnovskij Viktora Ivanoviča, Vjećeslav Bortnovskij, dirigent Studentske muzičke akademije iz Minska – Belorusije, koji je orkestrom dirigovao na Poklon koncetu (u susret danu oslobođenja Beograda), u Narodnom pozorištu, 19. 10. 2016. godine. U Beograd je doneo i očevu Medalju (na fotografiji iznad).

2016_1020007

Ispred Kluba generala i admirala Srbije cveće (suzu) su položili generali Vladimir Pejak, Dobrivoje Veljković i Luka Kastratović.