STOŽER HARMONIJE I JEDINSTVA

 

 

Svečana sednica Kluba generala i admirala Srbije, održana je danas u Starom dvoru u Beogradu. Uz prisustvo velikog broja članova kluba i gostiju, izvršena je analiza rada Kluba u proteklom periodu. Odata su priznanja zaslužnima. Pozdravljajući prisutne, predsednik Kluba general Miladinović je posebno naglasio, “ Klub admirala je postao naš hram u kome život merimo po duhovnim merilima, a ne po fizičkim sposobnostima, po elanu a ne po starosti.  Naš Klub treba da bude mesto našeg okupljanja našeg novog duhovnog usavršavanja, bez ličnih sujeta i sukoba i bilo kakvih interesa. Klub mora biti element poštovanja, stožer harmonije i jedinstva što on i jeste“.

 

Svečana sednica Kluba generala i admirala Srbije, okupila je veliki broj njegovih članova, poštovaoca njihovog rada i dela, predstavnike Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izaslanika odbrane Ruske federacije,  predstavnike SUBNOR-a i grada Beograda, kao i predstavnike brojnih udruženja i drugih organizacija, obrazovnih i drugih ustanova sa kojima Klub sarađuje.

Svečanu sednicu je otvorio predsednik Skupštine kluba generala i admirala Srbije, general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović:

“ Poštovane kolege, dragi gosti dame i gospodo,

Pozdravljam vas u ime članova našeg Kluba i svima želim uspešan rad, a gostima da se prijatno osećaju.

Ova svečana sednica Skupštine našeg Kluba ima za cilj da izvršimo analizu rada od izborne skupštine do danas, da se upoznamo sa predstojećim zadacima i da pojedincima dodelimo priznanja za dosadašnji rad u Klubu.

Kako je i sam naziv našeg skupa „svečana sednica“, želeo bi da i tok skupštine bude u tom tonu.

Aktivnost kluba odnosno njegovih izabranih organa odvijao se po sledećem:

Razgovori – MO,NGŠ, NVMA, Komandant GARDE,izaslanik RF predsednik državne dume RF.

Obeležavanje – Dan veterana, Dan otadžbinskog rata, Proboj sremskog fronta, Dan RS, Dan RVPVO, „Memorijal Ljubiša Stijimirović“, pomen pilotima braniocima Beograda 1941. Godine.

Prijemi – ambasada RF, Dan državnosti, Dan VS, dan RS i dan VRS.

Pripreme za štampanje knjige Vojska SRJ u odbrani od agresije NATO 1999. godine, studija Heroji Jadranskog mora

Pripremili smo i dostavili svim nadležnim zahtev za reviziju presude Haškog suda i pomoć na suđenju generalu Đukiću.

Organizovali smo skup povodom godišnjice agresije NATO na našu zemlju.

Odavanje počasti preminulim kolegama

Učešće u radu 5.skupštine MKK

Priznanje za 2014 – General Pantelić počasni potpredsednik  MKK,  dobitnik Gramate ukrainskog udruženja oficira, medalja oficirske solidarnosti. Opšte poštovanje naše delegacije i uvažavanje kolega Pantelića i Škorića za doprinos radu MKK i izradi memoranduma.

Poštovane kolege,

U našem udruženju je ogroman potencijal koji proističe iz godina našeg školovanja, što nema ni jedno drugo udruženje, iz brojnih mr i dr titula, čiji su nosioci  dali veliki broj stručnih radova i saopštenja iz različitih oblasti i koji su od koristi  ne samo za Klub već i za vojsku pa i državu u celini. Posebno je od koristi naše životno iskustvo u radu sa ljudima, upravljanju složenom tehnikom, dobrom poznavanju naše društvene stvarnosti jer smo službovali u svim delovima naše otadžbine.

Zbog navedenog bi želeo da kažem nešto i o nama.

Mi kao generali i admirali predstavljamo sve srpske vojskovođe koji su se vekovima herojski borili bez ostatka i ustezanja i koji i danas služe kao uzor našem narodu. Bili smo, a i danas smo, respektivan resurs Srbije, koji svojim dostojanstvom pokazuje svoje vrednosti primerene slavnoj tradiciji srpskih vojskovođa. Ono što nas izdvaja od drugih profesija je dostojanstvo, koje se nemože usloviti ni položajem, ni pretnjom ni novcem. Mi smo stvaraoci i nosioci moći i duha naše vojske. Zato se i ponašamo dostojanstveno, a to znači da se prema sebi odnosimo sa posebnim samouvažavanjem, a prema drugim sa poštovanjem.

Mnogobrojne protivurečnosti savremenog sveta i društva u očuvanju slobode i mira bilo je nemoguće prevazići bez nas. Pokazali smo da vojska nije luksuz i da njena svrha nije upotreba sile već da je faktor stabilnosti i odvraćanja. Dokazali smo da je je vojska motor naučnog progresa, ekonomski potrošač, vaspitač mladih, stub sistema odbrane i jedinstvena sila države i naroda.

I sada kao penzioneri ne prestajemo da budemo aktivni niti nam je prestao radni vek. Za nas časne ljude sa najvišim činovima u vojsci ne postoji odmor, ne postoji starost. Klub admirala je postao naš hram u kome život merimo po duhovnim merilima a ne po fizičkim sposobnostima, po elanu a ne po starosti. Ne dozvoljavamo da godine spreče naše oduševljenje i vatrenost i nismo očajni zbog dostignutih godina već smo i dalje mladog duha, pravi mudraci sa novim idejama koje možda nismo mogli  u toku karijere da realizujemo.

Naš Klub treba da bude naše okupljanje naše novo duhovno usavršavanje bez ličnih sujeta i sukoba i bilo kakvih interesa. Klub mora biti element poštovanja, stožer harmonije i jedinstva što on i jeste.

To postižemo našom neprestanom aktivnošću,borbenošću savešću i profesionalnom odgovornošću svakog od nas.

Zahvalni smo svim udruženjima sa kojima sarađujemo čiji su predstavnici ovde prisutni, sa kojima imamo potpuno razumevanje i često zajedničke nastupe i davanje saopštenja od interesa za državu. Saradnja sa njima potpunjuje i oplemenjuje naš rad na čemu smo im zahvalni. Otvreni smo za saradnju i sa drgim udrženjima. Hvala na pažnji“.

Prisutne je u ime grada Beograda pozdravio  poželeo im uspešan rad, Andrej Mladenović, zamenik gradonačelnika glavnog grada Srbije, posebno istaknuvši da Beograd ima izvanrednu saradnju sa Vojskom Srbije i svi njenim organizacionim jedinicama.

 

 

 

 

 

 

Na ovoj svečanosti je pročitan i Ukaz o dodeli priznanja i zahvalnica, a potom su odličja i uručena dobitnicima, a to su:

Za lični doprinos negovanju slobodarskih tradicija i prijateljstva među narodima, u slavu i čast srpskih ratnika 1914 – 1918. godine, povodom 100  godina Prvog svetkog rata,  dodeljuje se:

SPOMEN MEDALJU SRPSKIH RATNIKA

SPASOJU SMILJANIĆU, general-pukovniku u penziji;

  Najviše priznanje Kluba generala i admirala Srbije za izvanredne rezultate u radu i afirmaciji Kluba u zemlji i inostranstvu, dodeljuje se:

MEDALJA SRPSKIH GENERALA

 

 1. ANDREJU KINDJAKOVU, pukovniku izaslanku odbrane RF;
 2. DOBRIVOJU VELJKOVIĆU, brigadnom-genaralu u penziji;
 3. SAVI SOKANOVIĆU, general-potpukovniku u penziji;
 4. VIDOJU ŽIVKOVIĆU, general-majoru u penziji;
 5. Dr VINKU PANDUREVIĆU, general-majoru u penziji;
 6. Dr TODORU PETKOVIĆU, general-majoru u penziji;
 7. VLADIMIRU LAZAREVIĆU, general-pukovniku u penziji;
 8. Dr RADOVANU RADINOVIĆU, general-potpukovniku u penziji;
 9. VLADIMIRU BRDARU, general-majoru u penziji;
 10. MIODRAGU SIMIĆU, general-pukovniku u penziji;
 11. BOŽIDARU BOŽOVIĆU, general-potpukovniku u penziji;
 12. BRANISLAVU DAŠIĆU, general-potpukovniku u penziji;
 13. MILANU STANIMIROVIĆU, general-majoru u penziji;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Za izvanrednu saradnju i značajan doprinos afirmaciji Kluba generala i admirala Srbije, dodeljuje se

 

Z A H V A L N I C A

 1. ANDREJU MLADENOVIĆU, zameniku gradonačelnka grada Beograda;
 2. SUBNOR, Negotin;
 3. MILOMIRU ĐUROVIĆU, član gradske uprave grada Beograda;
 4. Dr VIDOJU PANTELIĆU, general-pukovniku u penziji;
 5. BOŠKU ANTIĆU, kontra-admiralu u penziji;
 6. ZLATOJU TERZIĆU, general-potpukovniku u penziji;
 7. DUŠANU VOJVODIĆU, general-majoru u rezervi;
 8. Mr PETRU ŠKRBIĆU, general-potpukovniku u penziji;
 9. PETRU ČORNAKOVU, general-majoru u penziji;
 10. SLOBODANU TADIĆU, general-majoru u penziji;
 11. Dr VLADIMIRU PEJAKU, general-majoru u penziji;
 12. MIODRAGU PANIĆU, general-potpukovniku u penziji;
 13. ŽARKU LAZAREVIĆU, brigadnom-generalu u penziji;
 14. MILANU ĐAKOVIĆU, general-potpukovniku u penziji;
 15. Dr MIHAILU ZOGOVIĆU, pukovniku iz MO Vlade Srbije;
 16. ZORANU BOBARU, potpukovniku, iz MO Vlade Srbije;
 17. ZVONIMURU PEŠIĆU, pukovniku u penziji;
 18. SIMI BAJIĆU, tehničkom sekretaru Kluba;

 

         U ime nagrađenih se Klubu zahvalio doajen među generalima,  86-to godišnji general-major u penziji Vladimir Brdar!