„SLOBODA 2017“

Republika Srbija i Grad Beograd ove godine su obeležili značajan datum – 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Srbija je i u Prvom i u Drugom svetskom ratu bila na strani naprednih i oslobodilačkih ideja i vrednosti, na strani pravde i slobode, izašavši iz sukoba kao zemlja pobednica, uz velike ljudske i materijalne gubitke.

Srbija se danas  s ponosom seća svoje hrabre i herojske prošlosti i čuva spomen na besmrtna dela predaka koji su se borili u oba svetska rata.

Povodom Dana oslobođenja Beograda, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije (VS) 20.oktobra u 12 časova na Aerodromu Batajnica organizovali su Prikaz dela operativnih sposobnosti VS – „Sloboda 2017“.

Prikaz dela operativnih sposobnosti VS pratila je i delegacija Kluba generala i admirala Srbije u kojoj su bili general-potpukovnik Milomir Miladinović, predsednik Kluba, general-major dr  Luka Kastratović, predsednik IO Kluba, general-major dr Vinko Pandurević, sekretar IO Kluba, general-pukovnik Milorad Obradović i general-major Ljubomir Bajić.

Ministarstvo odbrane i VS su na vrlo originalan, ubedljiv i upečatljiv način (statički i dinamički prikazi) prezentovali deo naoružanja i opreme VS po projektu „1500“ i nove programe odbrambene industrije Srbije.  Javnosti su prvi put predstavljeni novi avioni MiG-29, koje je Srbija nabavili u saradnji sa Ruskom federacijom.

U dinamičkom delu programa pripadnici VS (izviđačke, diverzantske, protivterorističke, jedinice za specijalne namene „Kobre“, vojnopolicijske jedinice, padobranske i dr.)  su demonstrirali visok nivo obučenosti i osposobljenosti u akcijama prizemljenja otetog aviona i oslobađanja i spasavanja talaca, borbenog traganje i spasavanja, dejstva protiv terorista, medicinske evakuacije i dr.

Takođe RV i PVO VS demonstriralo je nalet različitih vazduhoplova sa kojima raspolaže. U celini gledano jedinice VS koje su učestvovale u prikazu dela operativnih sposobnosti VS pokazale su visok nivo operativnih sposobnosti i potvrdili značaj VS u sistemu odbrane.

Veliko interesovanje svih prisutnih na Aerodromu Batajnica i javnosti izazvao je nastup Ruske akro-grupe „Striži“, koja je sve prisutne ostavila bez daha, demonstrirajući vrhunsko pilotiranje i različite avio-akrobacije  sa avionima MiG-29.

Prikaz dela operativnih sposobnosti VS pratio je ceo državni i vojni vrh Srbije. Prikazu su prisustvovali mnogi gosti i to: Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je u ime predsednika Rusije Vladimira Putina svečano i simbilično predao nove avione MiG-29; Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Makedonije, zamenik ministra odbrane BiH, predstavnik Vojnog komiteta EU,  predstavnici diplomatskih i vojnih misija stranih zemalja akreditovanih u Srbiji.

Takođe veliki broj građana Srbije je prisustvovao prikazu operativnih sposobnosti VS, pratio tok vežbi i razgledao izložena sredstva na Aerodromu.

Predsednik Srbije i Vrhovni komandat VS Aleksandar Vučić se obratio prisutnima, istakavši značaj borbe za slobodu i odavši poštovanje onima koji su nam, hrabro se boreći u oslobađanju Beograda, lijući svoju krv, podarili slobodu. Takođe je istakao značaj opremanja VS, njenu borbenu spremnost i pohvalio je  odanost pripadnika VS svojoj otadžbini. Istakao je spremnost Srbije da očuva svoj suverenitet, naglasivši da samo ekonomski i vojno  jaka i politički stabilna Srbija može imati svoje značajno  mesto u regionalnim i svetskim okvirima, bez namere da ikome preti, nego da štiti svoju slobodu i nezavisnost.

Na Spomenik oslobodiocima Beograda cveće je položila delegacija Kluba u sastavu: general-major Miloš Đošan, zamenik predsednika Izvršnog odbora, general-major Vukajlo Čađenović, predsednik Sekcije ѕa tradicije i član Kluba general-potpukovnik Miodrag Panić.