OBELEŽEN DAN VOJNIH VETERANA – 4 DECEMBAR

 

Obeležen Dan vojnih veterana

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković priredili su 4. decembra u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba prijem za predstavnike vojnih veterana. Svečanom skupu su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, vojni veterani i drugi gosti.

Obraćajući se prisutnima ministar Vulin je rekao: „Srbija ratuje više od 100 godina, a mi treći put obeležavamo dan naših ratnika. Srbija se za svoju slobodu, pravo da odlučuje, bori stotinu godina i više, a mi treći put obeležavamo dan kada smo dobili veterane. Govori to o nama, govori to o narodu koji je željan slobode, narodu koji je uvek bio na pravoj strani sveta, narodu koji baš nikada nije pogrešio u izboru, narodu koji za razliku od mnogo većih i moćnijih i brojnijih, baš nikada nije stao na stranu zla, čak ni kada je izgledalo da će zlo pobediti i zauvek vladati“.
Ministar Vulin je obraćajući se vojnim veteranima, naglasio, da govori, ne samo u ime Ministarstva odbrane, u ime svih pripadnika Vojske Srbije, već u ime svakog građanina Srbije, u ime svakog Srbina, bez obzira gde on živi:
„Ja vam se danas zahvaljujem u ime svakog ljudskog bića koje ceni slobodu zato što ste nam izborili pravo da sami odlučujemo o sebi, o svojoj sudbini, da sami biramo prijatelje. Ja vam se danas zahvaljujem u ime naroda koji ima pravo da se seća, koji ima pravo da se ponosi. Ja vam se zahvaljujem u ime naroda kojem ste izborili pravo da bude slobodan i svoj na svome. Kako se  ova generacija bude sećala one pre nje, i kako se ova država i  ova zemlja bude sećala onih koji su joj slobodu borili i izborili, tako će se neke buduće generacije sećati nas. Odnos prema našim ratnicima je uvek bio i pokazatelj odnosa prema našoj zemlji, našoj državi i našem narodu. Hvala vam za žrtvu, hvala vam što ste umeli da zanemarite, sklonite nekako u stranu kada država nije bila poštena i ispravna prema vama. Hvala  vam što ste razumeli da je Srbija nešto više od politike i mnogo viša, vrednija, snažnija,  dragocenija nego što su naređenja koja smo umeli da slušamo kada su nam  govorili da trebamo da se stidimo onih koji su ovu zemlju branili i odbranili. Čestitam vam praznik. Želim da ga dočekate još puno puta, a iznad svega  da budete ponosni na svoju Srbiju, kao što je ona ponosna na svakog od vas – rekao je na kraju svog obraćanja ministar Aleksandar Vulin.

Prisutnima se obratio i pukovnik Slađan Ristić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane. On je podsetio da se 4. decembar obeležava od 2015. godine u znak sećanja na potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu 1912. godine, kada su oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postali „stari ratnici”  (savremeni termin je „veterani”).
Povodom obeležavanja Dana vojnih veterana, na centralnoj komemoraciji održanoj pored Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, na Novom groblju, vence su pored ostalih položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije , Kluba generala i admirala Srbije, SUBNOR-a, te drugih boračkih i društvenih organizacija. Venci su položeni i na drugim ratnim obeležjima u Beogradu.

Delegacija Kluba generala i admirala u kojoj su bili generali Miroslav Filipović, Vladimir Pejak, Miloš Đošan i Vukajlo Čađenović, položila je cveće i na Spomen obeležja ratnicima iz Prvog svetskog rata i  učesnicima srpsko-turskih i bugarskih ratova.

Dan vojnih veterana svečano je obeležen u svim jedinicama Vojske Srbije. Delegacija Kluba prisutvovala je i polaganju cveća i venaca pred Komandom ratnog vazduhoplovstva u Zemunu,  poginulim pripadnicima tog vida Vojske Srbije u agresiji NATO 1999. godine.

U velikoj dvorani Kolarčevog univreziteta, povodom obeležavanja Dana vojnih veterana održana je svečana akademija, na kojoj je nastupio i umetnički ansambl Vojske Srbije „Stanislav Binički“ sa svojim solistima.