OBELEŽEN NACIONALNI PRAZNIK RUSKE FEDERACIJE

 

 

Polaganjem venaca i cveća na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, 23. februara 2018. godne, obeležen je nacionalni praznik Rusije – Dan branilaca otadžbine.

Ispred Kluba generala i admirala Srbije, delegacija u sastavu general-potpukovnik  Milomir Miladinović i  general-majori Luka Kastratović,  Vladimir Pejak i Vukajlo Čađenović, položila je vence i cveće na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i na Spomen-kosturnici ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

Delegacija Kluba generala i admirala prisustvovala je, 23.februara prijemu u ambasadi Rusije, koji je upriličen povodom Dana branilaca otadžbine.

Dan branilaca otadžbine je jedan od najvećih ruskih praznika, a pod tim imenom slavi se od 1993. godine. Za vreme postojanja SSSR, bio je to Dan Crvene armije i flote. Nakon raspada SSSR-a, nastavilo se sa obeležavanjem praznika u Rusiji i još nekim republikama bivšegSovjetskog saveza (Belorusiji, Ukrajini i Kirgiziji).

  Zvanični Dan Crvene armije, 23. februar 1918. godine, označava se kao dan prvog masovnog regrutovanja za Crvenu armiju u Peterburgu i Moskvi i prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačkog carstva.

Rusi na taj dan odaju počast vojnicima, veteranima vojske i mornarice,

avganistanskim ratnim veteranima, porodicama onih koji su bili i onih koji su i dalje u vojničkim redovima.

Taj praznik je za Ruse simbol herojske istorije države, jedinstva naroda i armije, slave i patriotizma ruske vojske.

U gotovo svim gradovima širom Rusije organizuju se parade, šetnje, koncerti, izložbe fotografija, oružja i vojne tehnike, a slavi se i u kasarnama. Priređuju se tematske književne večeri i pozorišne predstave, kao i mnoge druge svečanosti.

Slavi se uz vatromete, a u Moskvi se u čast praznika svake godine izvodi i počasna paljba.

Takođe, polažu se venci na spomen-ploče poginulih vojnika u Drugom  svetskom ratu. Prema tradiciji, ruski predsednik Vladimir Putin polaže venac na Grob neznanom junaku, uz zidine Kremlja.