DAN VOJSKE SRBIJE

 

 

Vojska Srbije, proslavila je 23.04.2018. svoj praznik u spomen na dan kada je 1815. godine  podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju srpske moderne države i vojske. Vojska Srbije je danas dostojan nastavljač ustaničkih tradicija, slobodarskog duha i moralnog uzdignuća stvaraoca srpske moderne države, na ponos naše Srbije i svih njenih građana.

Svečanosti povodom Dana Vojske Srbije (VS) uz prisustvo brojnih građana i uz podršku lokalnih samouprava, organizovane su na gradskim trgovima i ulicama u Kruševcu, Zaječaru, Pančevu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

I ovaj put komande i jedinice VS su pokazali vrhunski nivo obučenosti i uvežbanosti,  moralnu čvrstinu i odlučnost da će i u buduće beskompromisno braniti zemlju od oružanog ugrožavanja spolja i izvršavati  druge misije i zadatke  u skladu sa  Ustavom, zakonom i usvojenim doktrinarnim dokumentima u oblasti bezbednosti i odbrane, poštujući sve principe međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je  povodom Dana VS  priredio  u zgradi generalnog sekretarijata predsednika Srbije prijem na kome su prisustvovali predstavnici Vlade, ministar odbrane A. Vulin, načelnik  Generalštaba general LJ. Diković, predstavnici ministarstva odbrane i VS, kao i nekadašnji visoki vojni rukovodioci i veterani.

Prijemu kod predsednika Srbije prisustvovali su članovi organa Kluba generala i admirala Srbije (Predsednik Skupštine, Predsednik IO i članovi IO Kluba, kao i bivši načelnici Generalštaba).

Pored navedenih aktivnosti povodom Dana VS održana je Svečana akademija u Centru «Sava», kao centralni događaj, na kojoj su prisustvovali predstavnici najvišeg državnog i vojnog rukovodstva, kao i predstavnici društvenog, kulrturnog i verskog života, te mnogobrojni strani ambasadori. Na svečanoj akademiji prisustvovao je i veliki broj članova Kluba.

Osnovna poruka sa vih svečanih događaja bila je izražavanje jedinstva u proslavi praznika i sećanja na istorijske događaje oslobodilačkih i odbrambenih ratova Srbije, značajnih ne  uvek samo za našu zemlju, već i za Evropu i ceo svet.

 Klub generala i admirala Srbije i ovaj put je ostvario odličnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Generalštabom VS tokom obeležavanja Dana VS. Delegacija Kluba i svi članovi Kluba bili su dostojno prihvaćeni i uvaženi tokom svih svečanih aktivnosti, koje su iskorištene za dogovaranje novih oblika saradnje Kluba sa MO i VS.