CVEĆE KOD SPOMEN-ČESME U MURINU

 

 

Povodom 19-te godišnjice bombardovanja varošice Murino, 30. aprila 1999. godine, tokom agresije NATO na našu zemlju, održan je komemorativni pomen nevino stradalim žrtvama. Živote je toga dana izgubilo šest građana, među kojima troje dece.

 Pomen stradalima služio je protojerej stavrofor Dragan Ristić, sa sveštenicima. Moleban nevino stradalim žrtvama počeo je pesmom Ivane Vasiljević,  sestre poginulih devojčica Olje i Julije, a cveće na spomen-česmu su položile porodice stradalih, učenici murinske OŠ “Petar Dedović“, predstavnici ambasade Rusije u Crnoj Gori, predstavnici opštine Berane, predstavnici brojnih boračkih i drugih organizacija i građani. Ispred Kluba generala i admirala Srbije cveće je položio general-major dr Luka Kastratović.

U besedi profesor dr Božidar Bojović naglasio je da se ne smiju zaboraviti i oprostiti zločini najače vojne sile u istoriji čovečanstva protiv male, međunarodno priznate države, zločini koji su o posrnuću jedne civilizacije trag za sva vremena ostavili američki bombarderi 30. aprila 1999. godine, ovde u Murinu.

 

Na pomenu su govorili književnici članovi Udruženja književnika Crne Gore, na čelu sa Novicom Đurićem i Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – Andrijevica, na čelu sa Branislavom Otaševićem.