ČLANOVI KLUBA POSETILI VAZDUHOPLOVNI ZAVOD „MOMO STANOJLOVIĆ“

29.05.2018

 

 

 

U sklopu realizacije Godišnjeg plana rada i Plana sardnje sa Ministarstvom odbrane i Generalštabom VS, 29.05.2018.godine, Klub generala i admirala Srbije posetio je Vazduhoplovni zavod „Momo Stanojlovioć“ u Batajnici. U poseti Zavodu bilo je oko 40 članova Kluba. Poseta je dobro organizovana i realizovana je prema utvrđenom planu.

 

Direktor Zavoda, pukovnik Despot Janković je na vrlo visokom nivou organizacije, profesionalno i stručno predstavio Vazduhoplovni zavod „Momo Stanojlović“, renomiranu ustanovu Vojske Srbije i RV i PVO, čija je osnovna delatnost remont vazduhoplova i vazduhoplovne opreme, kao i proizvodnja koja obuhvata: projektovanje, mašinsku obradu, gumeno tehničku robu, termičku obradu, površinsku zaštitu, farbanje i odstranjivanje korozije, termoizolacioni omotači, proizvodnja od kompozitnih materijala.

Kao što je dobro poznato Zavod je tokom NATO agresije bio skoro potpuno razoren i uništen. Zahvaljujući velikim naporima Ministarstva odbrane, Generalštaba VS, a pre svega rukovodstva Zavoda, Zavod je obnovio svoju osnovnu delatnost i ponovo postao važna karika u vazduhoplovno-tehničkom obezbeđenju, pre svega RV i PVO VS.

Članovi Kluba su sa velikim interesovanjem pratili izlaganje direktora Zavoda , kao i drugih starešina iz različitih organizacionih jedinica Zavoda, koji su na vrlo transparentan način prikazali program rada Zavoda. Pojedini članovi Kluba su svojim stručnim komentarima i predlozima, koje su uputili direktoru Zavoda, izrazili spremnost da na odgovarajući način pruže pomoć u budućem radu Zavoda.

Organi Kluba će sačiniti odgovarajući izveštaj o realizovanoj poseti, istaći važnost Zavoda za VS i sistem odbrane u celini, kao i sve probleme (materijalne, finansijke, kadrovske) sa kojima se suočava Zavod i na pogodan način upoznati Načelnika GŠ VS i Ministra odbrane, sa preporukom da se više pomogne Zavodu i da se omogući uspešniji rad Zavoda.

 

Predsednik IO Kluba general-major dr Luka Kastratović je u ime Kluba Zavodu uručio Zahvalnicu kao znak pažnje za uspešnu sardnju Kluba sa Zavodom, kao i dvotomni Zbornik radova „Angažovanje VJ u odbrani od NATO agresije“, čiji je izdavač Klub.

 

 

Direktor Zavoda je Klubu uručio  „Avionsko krilo“ sa amblemom Zavoda.

Dogovorena je i buduća sardnja Kluba i Zavoda.