OBELEŽENA 19. GODIŠNJICA POGIBIJE GENERALA LJUBIŠE VELIČKOVIĆA

 

 

U selu Crljenac 1. juna 2018. godine, opština Malo Crniće, obeležena je devetnaesta godišnjica pogibije generala Ljubiše Veličkovića u agresiji NATO-a, pomoćnika načelnika Štaba Vrhovne komande za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbrane Vojske Jugoslavije, na dan kada je 1. juna 1999. godine izgubio život, na vatrenom položaju u borbenom rasporedu 310. samohodnog raketnog puka protivvazdušne odbrane. Sa njim su poginuli pukovnik artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane Božo Pejičić i komandir baterije kapetan prve klase Svetomir Trifunović.

 

 Građani rodnog kraja generala Veličkovića, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave Malo Crniće, svake godine se podsećaju na život i delo generala Ljubiše Veličkovića i dane otpora NATO agresoru, kroz druženje mladih, organizaciju memorijala u malom fudbalu pod nazivom “ General Ljubiša Veličković“ i polaganje venaca i cveća na spomenik generalu Velićkoviću.

 Vence i cveće položili su predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević sa saradnicima, predstavnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, delegacija garnizona Vojske Srbije iz Požarevca, drugovi i saradnici generala Veličkovića, učenici  iz Malog Crnića, predstavnici boračkih organizacija i druge organizacije i građani.

         Ispred Vlade Republike Srbije cveće je položio direktor Kancelarije za Kosovo i metohiju Marko Đurić, koji je istakao da “Srbija nikada neće zaboraviti njegovo junaštvo i žrtvu koju je podneo za celu Srbiju“ i dodao da će pokrenuti inicijativu da jedna ulica u Beogradu ponese ime general-pukovnika Ljubiše Veličkovića.

 Ispred Kluba generala i admirala Srbije cveće su položili generali Miloš Đošan i Luka Kastratović.

Cermonija polaganja venaca i cveća, uz besedu Predsednika opštine Malo Crniće odvijala se uz nalet-počasni pozdrav, avoina lokalnog Aerokluba.