“DA SE NE ZABORAVI“ U VRŠCU

 

 

U Gradskom muzeju u Vršcu, 26. juna 2018. godine, otvorena je izložba posvećena sećanju  na sve žrtve  agresije NATO na Srbiju – SR Jugoslaviju 1999. godine pod naslovom “DA SE NE ZABORAVI“.

Prvi put izložba je postavljena, povodom desete godišnjice NATO agresije, u Sava centru 23. marta 2009. godine, u organizaciji Kluba generala i admirala Srbije i Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Prikazani su potresni dokumenti-fotografije kao izraz nastojanja da se argumentovano predoči  deo istine o zločinima Severoatlanskog pakta nad nedužnim stanovnicima Srbije-SR Jugoslavije.

Izložene slike užasa uverljiv su dokaz da je soldateska NATO-a prekršila sve konvencije i propise međunarodnog humanitarnog prava, ali su i svojevrsna optužnica protiv zločinaca i njihovih naredbodavaca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Panoe izložbe uradili su entuzijasti-rezervne starešine po katalogu Milena Čuljića “Agresija NATO 1999. Da se nezaboravi!“ i prikazuju je građanima da se podsete na strašne zloine koje su počinile države NATO alijanse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na otvaranju izložbe priređen je prigodan kulturnoumetnički program uz besede građana Vršca – učesnika odbrane u NATO agresiji. Pokrenuta je inicijativa, uz podršku prisutnih prosvetnih radnika, da se od naredne godine, povodom 20-te godišnjice NATO agresije u svim školama, prvi čas posveti sećanju na NATO agresiju. O otporu na Košarama govorio je pukovnik u penziji Ljubisav Đurković.

Istaknuta je velika zahvalnost i podrška Klubu generala i admirala Srbije što istrajavaju na istini o NATO agresiji. Izložbu je otvorio prdsednik Izvršnog odbora Kluba general-major u peziji dr Luka Kastratović.