„VEK POBEDNIKA 1918-2018“

 

 

Povodom obeležavanja 100 godina pobede u Prvom svetskom ratu Ministarstvo odbrane republike Srbije (MO) i Generalštab Vojske Srbije (VS), planirali su, organizovali i izveli više vojnih taktičkih vežbi na poligonima širom Srbije, kao i niz  različitih umetničkih i kulturno-istorijskih manifestacija.

Sve aktivnosti koje su izvedene odvijale su se po naređenju Predsednika republike Srbije. Temeljno su planirane i koordinisane unutar MO i VS, kao i sa drugim državnim organima i telima, kao i sa različitim nevladinim organizacijama i udruženjima građana, koja se bave negovanjem sećanja na slavne istorijske dane srpske države i srpske vojske, kao i problemima i pitanjima sistema odbrane i bezbednosti naše zemlje.

Vojne vežbe koje je planirala i izvela VS bile su pod nazivom „VEK POBEDNIKA 1918-2018″.

Na vojnim vežbama je učestvovalo oko 8000 vojnika i starešina, na desetine artiljerijskih oruđa, stotinu tenkova i oklopnih transportera, više raketnih sistema.  Utrošeno je oko 120 tona minsko-eksplozivnih sredstava. Sve vežbe su izvedene uz upotrebu bojeve municije uz primenu odgovarajućih operativnih i taktičkih mera i postupaka, vrlo sličnim realnim ratnim i borbenim situacijama.

VS je pokazala visok stepen obučenosti, taktičke uvežbanosti jedinica ranga čete, bataljona i brigade, kao i značajnu tehničku modernizaciju većine borbenih sistema, ličnog i kolektivnog naoružanja i opremljenost vojnika. Visok stepen modernizacije, pouzdanosti i opremljenosti pokazale su jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i oklopne i artiljerijske jedinice. Vojnici i starešine su ispoljili visok stepen borbene obučenosti i osposobljenosti, motivisanost i čvrstinu tokom izvršavanja zadataka.

Masovno angažovanje vojnika, jedinica i borbene tehnike bilo je na poligonima „Pasuljanske livade“, „Pešter“, „Međa“,  u rejonima Titela, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice. Nosioci realizacije vežbi bile su brigade kopnene vojske kao formacijske jedinice, ojačane i podržane jedinicama i sredstvima RV i PVO.

Navedenim vežbama prisustvali su nosioci najviših državnih funkcija na čelu sa Predsednikom republike. Srbije Aleksandrom Vučićem. Sve aktivnosti VS bile su otvorene za javnost i transparentno predstavljene. Na vežbe su bili pozvani predstavnici različitih udruženja.

Klub generala i admirala Srbije je takođe uzeo učešća u obeležavanju primirja (11.11.1918.) i 100 godina pobede u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Kluba Milomir Miladinović povodom obeležavanja 100 godina pobede u Prvom svetskom ratu,  učestvovao je u emisiji na RTS zajedno sa predstavnicima drugih organizacija i lica koja se bave pitanjima odbrane i bezbednosti. Govorio je na temu jačanja sistema odbrane, popularizacije vojnog poziva i uvođenja obaveznog služenja vojnog roka. Delegacija Kluba  u satavu : Ljubomir Bajić, Vukajlo Čađenović i Vinko Pandurević bila je prisutna na Danu visokih zvanica združene TVBG „Vek pobednika 1918-2018“ na poligonu „Pešter“. Delegaciji je bilo obezbeđeno mesto na glavnoj bini. Vežbu na poligonu „Pasuljanske livade“ pratio je S. Marković predsednik Podružnice Niš.

Na spomen konsturnicu  branilaca Beograda  u Prvom svetskom ratu  u ime Kluba vence su položili Vukajlo Čađenović i Vladimir Pejak.

Promociji monografije „SPOMEN SOBE 1804-1918“, ogledalo istorije i tradicije srpskog naroda i njegove vojske, kao i na otvaranju izložbe  „SRBIJA U VELIKOM RATU“ koje su održane 11.11.2018. u Velikoj sali „MEDIA CENTRA ODBRANA“, prisustvovalo je desetak članova Kluba na čelu sa predsednikom Kluba generalom Miladinovićem.