PROMOCIJA STUDIJE „VOJSKA JUGOSLAVIJE U ODBRAMBENOM RATU 1999. GODINE”

 

 

Promocija dvotomne knjige urađene na osnovu studije „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“, čiji su autori generali koji su predvodili VJ u odbrani SRJ od NATO agresora, u izdanju Kluba generala i admirala Srbije i Ministarstva odbrane Srbije, održana je 20. marta u Domu VS.

Promociji su pored članova Kluba generala i admirala Srbije, prisustvovali i  predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, boračkih i drugih organizacija i asocijacija, gosti iz inostranstva koji će prisustvovati svim manifestacijama kojima se obeležava 20. godina od pogroma izazvanog agresijom NATO, te poštovaoci vojne pisane reči i uspešnog odbrambenog dejstva, neprimerenoj i ničim izazvanoj surovoj agresiji snaga alijanse NATO.

Otvarajući promociju i pozdravljajući prisutne, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije, general-potpukovnik Milomir Miladinović posebno je izrazio zahvalnost autorima koji su uložili veliki napor i sačuvali svoja sećanja od zaborava i omogućili da ova studija bude istorijsko i vojno delo koje govori o kolektivnoj hrabrosti i profesionalnosti Vojske Jugoslavije.

Promociju su vodili kadet i kadetkinja Vojne akademije VS i biranim rečima podsećali na likove i stvaralaštva autora ovog dela, te svih pripadnika vojske i jedinica na čijem su čelu bili.

„Oni su svoj i onako bogat vojnički život – rekli su mladi voditelji u uniformi –  obogatili ovom studijom, i ponovo se vratili u staru priču koja nema kraja, jer ne prestaju da se dive svojim hrabrim vojnicima i starešinama. Bili su komandanti, načelnici, starešine na komandnim i rukovodećim dužnostima, časni oficiri koji su ponosno napisali istinu o oružanoj agresiji protiv suverene države i otuđenju dela njene teritorije upotrebom sile. Pokazali su da su višeznačajni poduhvatnici, neumorni vojnici i ključari istine. Da bi znali kuda idemo, moramo znati ko smo. To saznanje pomaže nam u otkrivanju sopstvenog bića i smisla postojanja. Poštovanje hrabrosti vojnika, policajaca i građana je časna ljudska osobina preuzeta od predaka. To je nešto sa čime se naš čovek rađa, ali i nasledno uči“.

O dometu ove studije govorili su general-major dr Luka Kastratović, predsednik Uređivačkog odbora, kontraadmiral Boško Antić, redaktor studije, general-pukovnik Milorad Obradović, autor, o angažovanju Kopnene vojske u odbrambenom ratu, general-pukovnik Spasoje Smiljanić, autor, o angažovanju snaga Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u odbrambenom ratu, general-potpukovnik dr Radovan Tomanović, glavni i odgovorni urednik studije i general-potpukovnik Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala, u ime Kluba, izdavača.

Na kraju promocije, general Miladinović je rekao da su sećanja na poginule i preminule pripadnike Vojske Jugoslavije, policije i građane u odbrambenom ratu sveža i bolna. U znak njihovih herojskih podviga, pozvao je prisutne da im minutom čutanja odaju dužnu počast!

Na kraju je prikazan film „Eksperimenti in vivo”, odnosno Eksperiment u živo.