OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O AGRESIJI NATO NA SRJ

 

 

U atrijumu Doma Vojske Srbije u Beogradu, 21.MARTA, otvorena je izložba fotografija i pratećih tekstova posvećena 20-godišnjici agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Otvaranju su prisustvovali učesnici međunarodne konferencije koja će pod nazivom ,,Mir i napredak umesto ratova i siromaštva“ biti održana 22. i 23. marta u Domu VJ u Beogradu.

-Izložba ima za cilj da sa strahotama, kao posledicama agresorskih dejstava, upoznamo i naše brojne goste-prijatelje koji dolaze iz svih delova sveta. Autor izložbe je akademski slikar Milen Čuljić, intelektualac koji je mnogo vremena posvetio utvrđivanju činjenica o razmerama posledica  agresije NATO-a, rekao je general-potpukovnik Milomir Miladinović, predsednik Kluba generala i admirala Srbije i nastavio:

-U školama smo učili da oružanu borbu vode vojske zaraćenih strana i da su u ranijim ratovima žrtve bili pripadnici vojnih formacija. Nažalost prikazane fotografije pokazuju stradanja civila, rušenje mostova, pa čak i zdravstvenih objekata, kulturnih i obrazovnih ustanova, verskih objekata koji nisu niti mogu da budu vojni ciljevi. Efekti razaranja nevojnih objekata potvrđuju stavove nekih zaista dobronamernih da ovolika stradanja odnosno rušenja mogu da izazovu samo ogromne količine avio-bombi, nezabeležene u istoriji ratova, na tako malom prostoru i za tako kratko vreme. Bombardovanje je proizvelo mnogo žrtava ali i trajne posledice na životnu okolinu, čime će se broj žrtava uvećavati u narednih više hiljada godina.

Fotografije potvrđuju izgovorene reči glavnokomandujućeg  vazduhoplovnih snaga NATO generala Šorta koji kaže ,,Moramo im uništiti mogućnost normalnog života, oduzeti im vodu ,hranu, struju, pa čak i zdrav vazduh“. I da nije to izgovorio, fotografije bi potvrdile takvu nameru.

Godine prolaze, istina o agresiji sporo ali sigurno probija sve okove, zabrane i pokušaje da zvaničnici agresorskih zemalja potisnu te događaje u zaborav, pa smo uvereni da će i ova izložba doprineti prodoru istine u svet o ratnim događanjima 1999.godine, kazao je Miladinović.

Najveći broj izložbi najčešće prikazuje dostignuća ljudskog uma od opšteg interesa za čovečanstvo iz nauke, kulture i slično i obično se kaže uživajte u lepotama doživljenog. Nažalost za ovu izložbu najblaže što možemo reći je ,,Da se ne zaboravi“.

Autor izložbe akademski slikar Milen Čuljić takođe se obratio pristnima:

-Pred vama su brojne fotografije znanih i neznanih autora koji na upečatljiv način govor o zločinima NATO-a. Ovo je izložba emocija. Reporteri su rizikovali svoje živote da bi snimili fotografije koje ostaju kao trajno svedočanstvo u istoriji. To su naši heroji. Ja sam samo od fotografija načinio priču. Izložba je podeljena na nekoliko celina. Ukazujem posebno na jedinstvo naroda, vojske i policije tokom odbrane zemlje, istakao je Čuljić.