GENERALU BAJIĆU ORDEN POKRIŠKINA


 

 

General-potpukovnik Nikolaj Staskov, nekadašnji načelnik štaba Vazdušno-desantne vojske Rusije i aktuelni presednik  “Dobrovoljne organizacije pešadije, avijacije i mornarice Rusije“ posetio je Klub generala i admirala Srbije i tom prilikom uručio je general-majoru Ljubomiru Bajiću,  najveće pilotsko priznanje, Orden Pokriškina.

 Predsednik Skupštine Kluba, general-potpukovnik Milomir Miladinović uvaženog gosta upoznao je sa organizacijom i aktivnostima Kluba, sa posebnim osvrtom na aktivnosti povodom obeležavanja 20-te godišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju- Srbiju. Razmenjena su iskustva iz aktivnosi srodnih udruženja.

Dodela ordenja, dom vojske
Beograd 26.06.2019.
Foto: Petar Milosevic

 

 

Generalu Staskovu uručena je Medalja srpskih generala, za zasluge u planiranju i izvršenju marša ruske jedinice od Ugljevika do aerodroma Satina, na Kosovu i Metohiji.

General Staskov uručio je general-majoru Ljubomiru Bajiću,  najveće pilotsko priznanje, Orden Pokriškina.

Aleksandar Ivanovič Pokriškin, trostruki heroj Rusije, bio je jedan od najvećih lovačkih asova Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, oborio je  83 nacistička pilota.

U razgovoru, general Staskov je izjavio da piloti u Rusiji dobro znaju ko je Ljuba Bajić. Među vazduhoplovcima general Bajić se poštuje zbog pilotskog umeća, profensionalnog odnosa u službi i energičnog komandovanja u sukobima devedesetih godina. Između ostalog poznat je i zbog toga što je u junu 1974. godine, izveo letački podvig kada je avion “Mig-21“ spustio na pistu bez motora.

 

 

Generalima Milomiru Miladinoviću, Luki Kastratoviću i Vladimiru Pejaku general Nikolaj Staskov je uručio jubilarne Medalje “90 godina Dobrovoljne organizacije pešadije, avijacije i mornarice Rusije“