OBELEŽENA 55. GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA JUGOSLAVIJE, MARŠALA SOVJETSKOG SAVEZA SERGEJA SEMJONOVIČA BIRJUZOVA

Na poziv predsednika veterana Rusije general-potpukovnika Aleksandra Karpičeva, predsednik Skupštin generala i admirala Srbije boravio je u Rusiji od 16. do 19. oktobra 2019. godine.

Povod je bio učešće na međunarodnoj konferenciji posvećanoj  55. godišnjici tragične smrti, 75. godišnjici oslobođenja Beograda u 2. svetskom ratu i 115. godine od rođenja Heroja Sovjetskog Saveza , Narodnog Heroja  Jugoslavije, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Semjonovića Birjuzova.

Konferencija je održana u Rjazanju i Skupinu rodnom mestu maršala Birjuzova. Tokom boravka predsednik Kluba je imao i susret sa predstavnicima udruženja generala Rusije. Tom prilikom razmenjena su iskustva o radau udruženja i o mogućoj saradnji u narednom periodu.

Izraženo je duboko poštovanje domaćina i ruskog naroda u celini: Stvoreni su uslovi za proširenje saradnje i razvijanju bratskih odnosa dva udruženja ali i dva naroda koji se u potpunosti razumeju.

 

Prilog: Referat na obeležavanju 55. godišnjice pogibije Narodnog heroja Jugoslavije, Maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Semjonoviča Birjuzova

 

Poštovani prijatelji, dame i gospodo,
Ja sam general-potpukovnik u penziji, predsednik sam Udruženja generala i admirala Srbije, strukovnog udruženja penzionisanih visokih vojnih rukovodilaca.
Čast mi je što imam priliku da učestvujem na ovom skupu koji je posvećen Heroju Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, Maršalu Sergeju Semjonoviču Birjuzovu. Posebno želim da naglasim da je Maršal Birjuzov jedan od samo 19 Narodnih Heroja Jugoslavije iz drugih zemalja odlikovanih za zasluge u borbama za oslobođenje Beograda, ali i Srbije i Jugoslavije u 2. svetskom ratu.

Zajednička dejstva jedinica Crvene Armije i NOV Jugoslavije dogovorena su u Moskvi 21. septembra 1944. godine  od strane glavnokomandujućih Staljina i Tita. Realizacija dogovora  otpočela je 12. oktobra 1944. godine prvim susretom jedinica Crvene Armije i NOV Jugoslavije u okolini Velike Plane i Smederevske Palanke oko 70 km južno od Beograda, odakle je i otpočelo nastupanje ka Beogradu. Borcima NOVJ je rečeno da će biti prevezeni motornim vozilima Crvene Armije prema Beogradu što ih je oduševilosu, a posebno kada su videli da su ta motorna vozila zapravo tenkovi, kako je jedan borac NOVJ zapisao “Sovjetski tenkovi jugoslovenska pešadija oslobodil su Mladenovac za dva sata“.
Ovde želim da naglasim da su navedeni tenkovi bili iz sastava 4. gardijskog mehanizovanog Korpusa pod komandom generala Vladimira Ivanoviča Ždanova, takođe NH Jugoslavije.
Nažalost, sudbina se poigrala sa njima jer su preživeli strahote rata, prešli više hiljada kilometara pod borbom od Rusije preko Jugoslavije do Nemačke, a tragično izgubili živote na mestu gde su herojstvom svojih boraca i lično spasili živote hiljada ljudi oslobađajući ih od okupacije, zbog čega su i proglašeni Narodnim Herojima Jugoslavije.

Beogradska operacija predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u 2. svetskom ratu. Trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo sveobuhvatnog operativnog plana 3. Ukrajinskog Korpusa Crvene Armije i 1. Armijske grupe NOV Jugoslavije u kojoj je nanet  težak poraz nemačkim snagama u Srbiji. Oslobađanjem Beograda posle 1287 dana  okupacije praktično je oslobođena i Srbija i zahvaljujući jedinicama Crvene Armije na čijem čelu je bio Narodni Heroj Birjuzov, olakšan je nastavak oslobađanja Jugoslavije u celini u sadejstvu i pomoć jedinica Crvene Armije.U Beogradskoj operaciji život je dalo 2953 borca NOVJ i 960 boraca Crvene Armije. Njihove žrtve ne smemo zaboraviti.
Poštovani prijatelji!
Sadejstvo dveju bratskih armija i zajedničko žrtvovanje u borbi protiv fašizma najvećeg zla u istoriji čovečanstva potvrdilo je istorijsku povezanost bratskih Slovenskih i pravoslavnih naroda.To zajedništvo nije započelo tokom 2. svetskog rata već je samo nastavak bratske pomoći koju je Rusija pružala Srbiji u borbama za oslobođenje od Turaka i u 1. svetskom ratu.
Nikad nećemo zaboraviti ni akciju pripadnika vazdušno-desantnih snaga Rusije   1999. godine koji su krajnjim naporom  uspeli da iz BiH stignu na KiM pre takozvanih „mirovnih snaga“ da bi pružili podršku i obezbedili stabilnost stanovništvu na KiM.
Saradnja se na obostrano zadovoljstvo nastavlja, na sreću ovog puta ne u borbenim dejstvima već u borbi za bezbedan život u miru i razvijanje ekonomija naših zemalja i stvaranja uslova za bolji život Rusije i Srbije.
I na kraju.
Pošto je ovaj skup posvećen Heroju Sovjetskog Saveza i Jugoslavije Maršalu Birjuzovu, on je svakako potvrdio da je nastavljač svojih slavnih predaka pukovnika Vronskog, generala Černjajeva i drugih znanih i neznanih junaka , koji su kao dobrovoljci učestvovali u oslobodilačkim ratovima Srbije.
Dodeljujući mu orden Narodnog Heroja Jugoslavije tadašnji predsednik Tito je rekao: “Jugoslovenski narodi će uvek sa zahvalnošću osećati njegov doprinos zajedničkoj borbi protiv brutalnog fašističkog neprijatelja i sačuvaće zauvek u sećanju njegov svetao lik“.