DOSTOJNI SVOG IMENA U SRBIJI I NJENOJ VOJSCI

 

 

Klub generala i admirala Srbije, na godišnjoj sednici, održanoj 31.oktobra ove godine u Požarevcu, dao je snažnu podršku predsedniku i državnim organima Srbije u odbrani nacionalnih interesa u rešavanju Kosovsko-Metohijskog pitanja i očuvanja integriteta države Srbije. Domaćin ovogodišnje sednice Kluba, bio je gradonačelnik Požarevca Bane Spasojević, koji je odao priznanje  generalima i admiralima što su svojim delovanjem, likom i primerom dostojno branili interese i slobodu svoga naroda. Klub je gradu dodelio Plaketu Kluba kao svojevrsno priznanje za uspešnu saradnju.

Ovogodišnja sednica Kluba generala i admirala Srbije održana je 31.oktobra u Požarevcu U njenom radu su učestvovali članovi kluba, uz prisustvo predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, drugih organizacija i udruženja Srbije, te predstavnika vlasti i domaćina ovog skupa, grada Požarevca. Skup koji je protekao u radnoj i srdačnoj atmosferi, otvoren je uz intoniranje himne Srbije i odavanja pošte preminulim članovima Kluba generala i admirala Srbije. U periodu između dve sednice preminuli su generali Stamenko Nikolić, Đorđe Stanić, Božo Denda, Dušan Lončar, Nikola Grujin i Stevan Tomić.

Članove Kluba, pokazujući zadovoljstvo što se ovogodišnja sednica Kluba održava u njihovom gradu, pozdravio je i poželeo im uspešan rad Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, kao i predstavnik komande garnizona Požarevac, i druge istaknute ličnosti koje su provele radni vek i koje žive u ovom gradu.

Radom ovogdišnje sednice rukovodio je predsednik Skupštin Kluba general Miladinović, koji je u uvodu naglasio, da je, cilj današnje sednice Skupštine Kluba, da se izvrši analiza rada Kluba za proteklih godinu dana, da se usvoje izmene postojećih normativnih dokumenata o radu Kluba i usvoji Plan rada Kluba za sledeću godinu. „Istovremeno  cilj nam je, naglasio je Miladinović,  dalja afirmacija Kluba boravkom i radom u sredinama van Beograda. Zbog toga smo sa zadovoljstvom prihvatili poziv rukovodstva grada Požarevca da baš ovde održimo sednicu skupštine Kluba. Pozive sredina koje nas uvažavaju prihvataćemo i u buduće. Nema nijednog udruženja čiji su članovi radili u svim krajevima naše zemlje, kao što je naš Klub, niti udruženja koje bolje poznaje stanje u našoj zemlji.

U uvodnom izlaganju, predsednik Skupštine Kluba, general Milomir Miladinović, posebno se zahvalio gradu domaćinu na pomoći i domaćinstvu o organizaciji i održavanju ovogodišnje sednice skupštine Kluba GAS.

Podonoseći ekspoze o radu Kluba u protekloj godini, general Miladinović je istakao, da su Klub i njegovi članovi izvršili postavljene zadatke i bili dostojni svog imena i položaja u Republici Srbiji i njenoj Vojsci.

„Iza nas je godina prepuna aktivnosti koje su imale za cilj dalju afirmaciju Kluba, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom  planu, – naglasio je general Miladinović, –  veliki je broj aktivnosti koje je Klub preko Izvršnog odbora  sproveo od poslednje skupštine održane u Jagodini prošle godine. Detaljan izveštaj će podneti predsednik IO Kluba, a ja ću ukazati na neke aktivnosti koje su proširile naš godišnji plan i  koje pokazuju široki spektar aktivnosti Kluba.

Cenim da je najveći uspeh Kluba od poslednje skupštine, to što smo sa našim prijateljima iz Beogradskog foruma, Društva srpskih domaćina i SUBNOR-a Srbije,  uspeli da organizujemo međunarodnu konferenciju povodom 20-te godišnjice agresije NATO i što smo čuli 80 afirmativnih referata o tom događaju, od kojih su bili 68 predstavnika iz inostranstva, među kojima i Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, osvedočeni prijatelj Srba. Konferenciju su pratile i druge aktivnosti o kojima će više reći predsednik IO.
Konačno smo uspeli da odštampamo i prezentujemo svedočanstvo o Vojsci u odbrani od agresije 1999.godine. Studija je prezentovana i u Domu Vojske i na sajmu knjiga u Beogradu.
Učestvovali smo u brojnim TV emisijama i davali izjave u medijima za odmrzavanje služenja vojnog roka, što je naišlo na pozitivan odjek u javnosti.
Ponosni smo što je naš  član, admiral Boško Antić , dobitnik  povelje „Živojin Mišić“ za celokupno delo od preko 60 izdatih knjiga.
Saradnja sa Ministarstvom odbrane je neprekidna i zahvalni smo na pomoći koju nam je ministar odbrane gospodin Aleksandar Vulin pružio u uspešnoj organizaciji međunarodne konferencije.
Poštovane kolege, imali smo brojne manifestacije i na međunarodnom planu u cilju dalje afirmacije Kluba.
Učestvovali smo na Skupštini srpske dijaspore koja daje ogromna sredstva našoj zemlji. Prema iznetim podacima, oko 2,5 milijarde evra je ušlo u našu zemlju preko Narodne banke, a računa se da je po drugim osnovama dobijeno još toliko
Primili smo veći broj delegacija među kojima delegaciju MKK sad MFOR sa predsednikom Anatolijem Kanjšinom na čelu.
Primili smo bivšeg načelnika vazdušno-desantnih snaga Rusije generala Staskova, jedinice koja je stigla pre svih na aerodrom Slatina u Prištini 99 godine. Tom prilikom general Staskov uručio je našem članu generalu Bajiću medalju sa likom pilota Pokriškin čime se ponosimo. Pokriškin je bio jedan od trojice trostrukih Heroja Sovjetskog Saveza  u Drugom svetskom ratu.
Delegacija Kluba je učestvovala na obeležavanju godišnjice Megapira koji pomaže rad MFOR
Učestvovali smo u radu skupštine MFOR na kojoj je naš predsednik izabran za potpredsednika.
Ja sam učestvovao u radu međunarodne konferencije posvećene Heroju Sovjetskog Saveza i Narodnog Heroja Jugoslavije maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Semjonoviča Birjuzova.Tom prilikom primljen sam u sedište udruženja Vojenonačaljnikoov Rusije i razgovarali smo o uspostavljanju međusobne saradnje.
Poštovane kolege,
Mislim da smo dosta uspešno radili u protekloj godini, ali nam je ipak najveća slabost hronična besparica i što nismo uspeli da učlanimo veći broj generala u Klub.
Želim da naglasim,  da je iduća godina jubilarna u radu Kluba, ali i izborna, pa evo već od danas može se početi sa lobiranjem, s obzirom da je to sad zakonski regulisano.
O radu IO i izabranih organa Kluba kao i o realizaciji usvojenih zaključaka i planiranih zadataka sa prošle skupštine, izveštaje će podneti  predsednik IO i predsednici skupštinskih organa .Ja ću reći o radu Kluba u celini na aktivnostima koje nisu bile u planovima rada, a i teško ih je bilo planirati.

Težišna aktivnost je bila na daljnjoj afirmaciji Kluba kroz razne oblike aktivnosti, angažovanjem celokupnog potencijala Kluba, iskustva komandanata i znanja naših kolega sa akademskim titulama. Njihov rad težišno se odvijao na sumiranju znanja i stečenih iskustava iz 1999.godine koja ćemo pretočiti u knjigu pod nazivom „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999.godine“. Završetak štampanja očekujemo do 20.godišnjice agresije, a troškove štampanja  snosi  Ministarstvo odbrane.

Ostvarili smo izuzetno dobru saradnju sa državnim organima Ministarstvom za rad i zapošljavanje, a posebno sa Ministarstvom odbrane. Saradnja sa Ministarstvom odbrane i lično ministrom odbrane gospodinom Vulinom ogleda se u pozivu Klubu za učešće na okruglom stolu o Dijalogu o KiM gde su naši članovi imali zapažena istupanja. Učešće na seminaru o Strategiji nacionalne bezbednosti čije se usvajanje očekuje do kraja godine. Pozivani smo i prisustvovali smo svim vežbama koje je izvodila Vojska Srbije (Pasuljanske livade, Kruševac, Nikinci) na kojima smo bili uvažavani od protokola, prisustvovali smo promociji  novoproizvedenih potporučnika kao i na sportskom danu Konjičke trke u organizaciji MO u Karađorđevu.

Pokrenuli smo inicijativu o obnavljanju služenja vojnog roka i učestvovali u popularizaciji vojnog roka u medijima – u štampanim medijima i na više TV kanala, što je naišlo na opšte odobravanje javnosti i sa tim aktivnostima ćemo nastaviti.

Svakako je priznanje Klubu i poziv Predsednika Srbije gospodina Vučića da prisustvujemo prijemu povodom Dana Vojske Srbije.

Imali smo stalnu komunikaciju i prijeme kod NGŠ generala Dikovića, kod državnog sekretara u MO generala Živkovića i sa Upravom za standard, tradiciju i veterane na čelu sa pukovnikom Ristićem.

Izveštaj o radu Izvršnog odbora Kluba, podneo je njegov predsednik, general dr Luka Kastratović koje istakao:

Izvršni odbor Kluba u 2019. godini organizovao je rad u skladu sa Programom rada za 2019. godinu koji je Skupština usvojila na predhodnoj radnoj sednici i zaključaka Skupštine, a u skladu sa Statutom i drugim dokumentima koje je ova Skupština usvojila. U cilju organizovanog rada Izvršni odbor je usvojio  Godišnji plan rada  i Godišnji plan finansiranja za 2019. godinu.

Planom rada planirano je 15 zajedničkih zadataka. Realizovano je 14, jedan zadatak planiran je za decembar.

U realizaciji zadataka istakao bih sledeće:

Pratili smo zbivanja od značaja  za bezbednost Republike Srbije, njen     međunarodni položaj, suvrrenitet i integritet.

  • Nastavljena je saradnja sa ustanovama i udruženjima. Mišljenja i stavovi Kluba generala i admira se uvažavaju i poštuju. Na prijemima delegacije Kluba generala i admirala Srbije kod Ministra odbrane i Načelnika generalštaba Vojske Srbije, kao i prilikom drugih susreta, pokrenuta su brojna  pitanja od značaja za odbrambeni sistem Republike Srbije i posebno, status Kluba generala i admirala, kao i rešavanje životnih pitanja penzionisanih vojnih lica. Zadaci iz Plana saradnje Minstarsva odbrana sa Klubom, koji prati Uprava za tradicije, standard i veterane, dosledno se realizuju. MO i GŠ VS nas pozivaju na aktivnosti u njihovoj organizaciji;
  • Povodm 20-te godišnjice agresije NATO na SR Jugoslaviju-Srbiju organizovali smo promociju studije “Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“, dvodnevnu Međunarodnu smotru dokumentarnih dokumentarnih filmova o NATO agresiji na Srbiju (SRJ), Izložbu fotografija o NATO agresiji, dvodnevnu Međunarodnu konferenciju pod geslom “DA SE NE ZABORAVI“ i naslovom “Mir i napredak, umesto ratova i siromaštva“ i polaganje venaca na spomeniku poginuloj deci u NATO agresiji, na Tašmajdanu i spomeniku poginulma  u NATO agresiji “Večna vatra“, na Ušću (Novom Beogradu).

Svečanom otvarnju Međunarodne konferencije prisustvovali su visoki predstavnici državnih organa, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplopmatski predstavnici prijateljskih zemalja–Rusije, Belorusije, Kube, Venecuele, Palestine. U ime Vlade R.Srbije Konferenciju je pozdravio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Aleksandar Vulin, ministar odbrane Konferenciji se obratio drugi dan. U programu, pored učesnika iz Srbije, učestvovalo oko 230 uglednih gostiju iz 35 zemalja sveta, a na Konferenciji govorili su predstavnici mirovnih organizacija i pokreta i ugledni intelektualci i stvaraoci – preko 70 govornika. Na konferenciji je govorio i predsednik Međunarodnog konsultativnog komiteta penzionisanih i oficira u rezervi Aleksandar Kanjšin. Radni jezici Konferencije bili su srpski, ruski i engleski uz obezbećen simultani prevod. Konferenciju su pratili brojni prestavnici sredstava in formisanja iz inostranstva i Srbije, a najveću medijsku podršku je pružio dnevni list “Večernje novosti“ i nedeljnik “Pečat“. Dvodnevna rasprava je završena usvajanjem BEOGRADSKE DEKLARACIJE.  Izlaganja i Deklaracija sa dvodnevne Konferencije biće objavljena u Zborniku.

Na dvodnevnoj smotri dokumentarnih filmov prikazano je 13 filmova. Pored filmova snimatelja iz Srbije prikazani su dokumentarni filmovi snimatelja iz Rusije, Nemačke, Italijei Češke, a na izložbi fotografija prikazane su i fotogrfije fotografa iz Nemačke, koji su fotogafisali stradanja Srbije u NATO agresiji.

Prema oceni brojnih istaknutih ličnosti i intelektualaca kroz ove manifestacije Srbiji je pružena najveća podrška za proteklih 20 godina, posebno kroz šitenje istine o agresiji i osudi NATO agrseje. Takođe je istaknuto da je studija “Vosjska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“ najveća brana protiv laži koje agresor širi.

Program aktivnosti usvojio je Upravni odbor Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i Izvršni odbor Kluba. Veoma značajan doprinos Beogradskog foruma, između ostalog, ogleda se u pozivanju uglednih gostiju koje su upoznali tokom njnjihove bogate diplomatske karijere. Veliku pomoć u realizaciji pružili su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo kulture i informisanja i Ministrastvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Svima su upućena pisma sa izrazima dubokog poštovanja i ogromne zahvalnosti za konkretnu i vidljivu pomoć koja je doprinela veoma dobroj organizaciji i uspehu svih aktivnosti, posebno Međunarodne konferencije i štampanja studije “Vojska Jugoslavije u odbrambenom tatu 1999. godine“.

U pripremi za obeležavanj 20-te g-ce NATO agresije 19. novembra 2018. godine upućen je predlog-inicijativa Ministru prosvete, nauke i tehničkog razvoja da se u školama prvi čas na dan agresije posveti NATO agresiji. Dobili smo odgovor da su škole autonomne ustanove i da treba njima da se obratimo.

 

Nastavljena je dobra međunarona saradnja. Na zvaničnim skupovima i razgovorima sa predstavnicima članica MKK, ispoljeno je visoko poštovanje prema našeu Klubu, Srbiji i srpskom narodu, posebno prema nšoj borbi protiv NATO agresora. Značajno je i to što se na tim susretima na najbolji način širi istina o NATO agresiji na našu zemlju.

Predsednik Skupštine general-potpukovniku penziji Milomir Miladinović od 24. do 26. oktobra 2018. godine prisustvovao je u Pekingu međunarodnom forumu čija je tema bila “Izgradnja novog tipa sigurnosti, partnerstva za ravnopravnost, zajedničko poverenje i saradnju“. Na navedeni forum prisustvovali su general-pukovnik u penziji Branko Krga i general-major u penziji Miodrag Gordić. Organizator foruma bilo je Kinesko udruženje vojnih naučnika i Kineski institut za međunarodne strateške studije.

Posle učešća na forumu naša delegacija , prema Programu borvka delegacije, organizatore je iscrpno upoznala sa iskustvima iz NATO agresije na Srbiju-SR Jugoslaviju. Organizatoru je uručena Plaketa Kluba generala i admirala Srbije i nekoliko knjiga, idanja Kluba i generala, članova Kluba. U isto vreme u Pekingu je službeno boravio i Ministar odbrane Aleksandar Vulin sa saradnicima.

Na poziv sekretarijata Međunarodnog konsultativnog Komiteta organizacije rezervnih oficira (MKK) i Nacionalne asocijacijenudruženja oficira nu rezervi Oružanih snaga “Megapir“ od 29. do 31. oktobra 2018. godine predsednik Izvršnog odbora Kluba general-major u penziji dr Luka Kastratović prisustvovao je u Moskvi prazničnim aktivnostima povodom 25-te  godišnjice Asocijacije “Megapir“. Ovim aktivnostima prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, Ministrastva inostranih poslova, Administracije Predsednika, Vlade i Parlamenta Ruske federacije.

Predsedniku Skupštine Kluba dodeljena je medalja “Oficirsko bratstvo“, a predsedniku Izvršnog odbora Kluba medalja “25 godina Nacionalne asocijacije udruženja oficira u rezervi Oružanih snaga (MEGAPIR). Predsednik Izvršnog odbora Kluba, uz prigodno obraćanje, Asocijaciji “Megapi“ uručio je Plaketu Kluba generala i admirala Srbije.

Delegacija Kluba generala i admirala Srbije na čelu sa predsednikom Skupštine Kluba generala i admirala Srbije general-potpukovnikom u penziji Milomirom Miladinovićem učestvovala je na sednici Skupštine Međunarodnog konsultativnog komiteta penzionisanih  i oficira u rezervi (MKK) koja je održana u Sofiji od 21. do 23. maja 2019. godine. U sastavu delegacije bili su general-pukovnik u penziji Vidoje Pantelić, počasni član rukovodstva MKK i general-major u penziji Radoslav Škorić, sekretar MKK.

Tema Skupštine bila je“Veliki rat (Prvi svetski rat) 100 godina od završetka“. Skupštini je prisustvovala većina delegacija članica MKK. Na Skupštini je podneto više referata, a referat je podneo i  predsednik Skupštine Kluba, sa težištem na stradanju Srba i Srbije u Velikom ratu i apelovao da, i pored značajne uloge vojski, kao osnovnog faktora bezbednosti u svim zemljama, članice MKK treba da utiču da se ratovi, kao način rešavanja sporova, spreče. Ukazao je na potrebu saradnje među državama, a posebno balkanskih, jer je Balkan uvek bio zona interesovanja velikuh sila.

Tokom boravka U Bugarskoj obavljeno je više bilateralnih razgovora sa delagacijama drugih zemalja, među kojima su članice EU i NATO-a, kao i delegacije iz država čija  se rukovodstva politički međusobno ne slađu.

Skupština je donela Deklaraciju o sprečavanju ratova i rešavanju sporova mirnim putem. Predsednik Skupštine Kluba Milomir Miladinović izabran je za potpredsednika MKK, a izabrani su i novi članovi Predsedništva MKK.

Na poziv predsednika veterana Rusije general-potpukovnika Aleksandra Karpičeva, predsednik Skupštin generala i admirala Srbije boravio je u Rusiji od 16. do 19. oktobra 2019. godine.

 

Povod je bio učešće na međunarodnoj konferenciji posvećanoj  55. godišnjici tragične smrti, 75. godišnjici oslobođenja Beograda u 2. svetskom ratu i 115. godine od rođenja Heroja Sovjetskog Saveza , Narodnog Heroja  Jugoslavije, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Semjonovića Birjuzova.

Konferencija je održana u Rjazanju i Skupinu rodnom mestu maršala Birjuzova. Tokom boravka predsednik Kluba je imao i susret sa predstavnicima udruženja generala Rusije. Tom prilikom razmenjena su iskustva o radu udruženja i o mogućoj saradnji u narednom periodu.

Izraženo je duboko poštovanje domaćina i ruskog naroda u celini: Stvoreni su uslovi za proširenje saradnje i razvijanju bratskih odnosa dva udruženja ali i dva naroda koji se u potpunosti razumeju.

Troškove ovih aktivnosi snosili su organizatori.

General-potpukovnik Nikolaj Staskov, nekadašnji načelnik štaba Vazdušno-desantne vojske  i aktuelni predsednik  “Dobrovoljne organizacije pešadije, avijacije i mornarice Rusije“ posetio je Klub generala i admirala Srbije.

Predsednik Skupštine Kluba, general-potpukovniok Milomir Miladinović uvaženog gosta upoznao je sa organizacijom i aktivnostima Kluba, sa posebnim osvrtom na aktivnosti povodom obeležavanja 20-te godišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju- Srbiju. Razmenjena su iskustva iz aktivnosi udruženja.

Generalu Staskovu uručena je Medalja srpskih generala, za zasluge u planiranju i izvršenju marša ruske jedinice od Ugljevika do aerodroma Satina, na Kosovu i Metohiji.

General Staskov uručio je general-majoru Ljubomiru Bajiću,  najveće pilotsko priznanje, Orden Pokriškina.

Aleksandar Ivanovič Pokriškin, trostruki heroj Rusije, bio je jedan od najvećih lovačkih asova Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, oborio je  83 nacistička pilota.

U razgovoru, general Staskov je izjavio da piloti u Rusiji dobro znaju ko je Ljuba Bajić. Među vazduhoplovcima general Bajić se poštuje zbog pilotskog umeća, profensionalnog odnosa u službi i energičnog komandovanja u sukobima devedesetih godina. Između ostalog poznat je i zbog toga što je u junu 1974. godine, izveo letački podvig kada je avion “Mig-21“ spustio na pistu bez motora.

Generalima Milomiru Miladinoviću, Luki Kastratoviću i Vladimiru Pejaku general Nikolaj Staskov je uručio jubilarne Medalje “90 godina Dobrovoljne organizacije pešadije, avijacije i mornarice Rusije“

. Iz Fonda solidarnosti dodijeljena je novčana pomoć, u iznosu od 50.000,oo (pedeset) hiljada dinra, porodici genrala Đukića, koji se nalazi u zatvoru u Splitu.

. Predsedniku R Srbije Aleksandru Vučiću upućeno je pismo u kome smo ga upoznali  sa postupcima  vlasti bivših republika SFRJ, a posebno R Hrvatske, gde su intenzivirani postupci protiv  bivših pripadnika JNA, sada građana Srbije, koji su osumnjičeni za ratne zločine, a koji u svojoj suštini izlaze iz okvira zamišljene  svrhe sudskih postupaka i prelazi na pravno-politički teren. Prema određenim saznanjima u RH je pokrenuto ili je u fazi pripreme  više od 20 hiljada postupaka čiji je cilj da se podnese što veći broj optužnica i da izađu u javnost sa stavovima da je Srbija agresor i da time spreče ili uspore aktivnosti Srbije na međunarodnom planu, kao i da opravdaju razbijanje SFRJ, a za formiranje nezavisne države nametnu krivicu isključivo srpskom narodu – čime na najgrublji način vređaju i ponižavaju R Srbiju i srpski narod. S tim u vezi  dali smo niz predloga za preduzimanje odgovarajućih mera od strane nadležnih državnih organa.

Iz Kabineta Predsednika dobili smo odgovor da je pismo prosleđeno Ministarstvu pravde na rešavanje. Iz Ministarstva pravde dobili smo odgovor da se slažu sa našim predlozima i odgovorom Minastarstvu odbrane koje se obratilo po istoj problematici, kao i fazama rešavanja, s tim što će odgovaruje propise donositi u skladu sa tim kada se stvore odgovarajući uslovi,  uz napomenu da u ovom tenutku Ministarstvo pravde nema nadležnost za postupanje po zahtevima lica procesuiranih za ratne zločine na teritoriji bivših jugoslovenskih republika.

. Izvršni  odbor je odustao od inicijative za izmene i dopune Statuta Kluba generala i admirala Srbije.

. I ove godine prisutan je problem nedovoljno angažovanje članova Kluba , a posebno u radu sekcija.

 

Sekcija za politiku odbrane planirala je i realizovala 11 zadataka, realizovano je 10, a 1 zadatak je preuzelo Udruženje veterana Ratne mornarice (studija “Heroki Jadranskog mora).

Od realizovanih zadataka posebno istčemo štampanje i promociju studije “VJ u odbrambenom ratu 1999. godine“, kao branu protiv laži o NATO agresiji.

Aktivan rad članova Kluba na praćenju vojnoobaveštajne situacije u zemlji i svetu bio je učešćem na mnogim konferencijama, rad u MKK, prijemom mnogih vojnih i umnih ljudi sveta, učešću u emisijama na TV-u, promocijama knjiga  vojnih lica i objavljivanjem knjiga i članaka iz ove oblasti. Nemerljiv je rad Kluba u ostvarenju i obeležavanju 20-godišnjice agresije NATO-a na SR Jugoslaviju.

Sekcija za statusna i socijalna pitanja Kluba generala i admirala Srbije bavila se pitanjima koja su se odnosila na statusni i socijalni položaj članova Kluba i penzionisanih vojnih lica.

Od planiranih 11 zadataka, u dosadašnjem periodu realizovano je 9, nisu realizovana 2 zadatka –  Aktivnosti za vraćanje vojnih penzionera u nadležnost MO i  rešavanje prava vojnih penzionera na nošenje svečane uniforme.

Prvi zadatak je rešavan u saradnji sa UVPS, ali i pored predloga koji je dostavljen i više usmenih razgovora nadležni za rešavanje ovog pitanja nisu ništa uradili niti obavestili ni UVPS ni KGAS.

Drugi zadatak nije realizovan jer Uprava za tradicije, standard i veterane MO nije dostavila svoj stav u vezi predloga nošenja svečane uniforme od strane vojnih penzionera na vojnim svečanostima. Naime ministar odbrane je u par navrata u razgovoru sa rukovodiocima KGAS načelno bio saglasan sa navedenim predlogom, ali osim toga ništa konkrektno nije urađeno kako bi se ovo pitanje  rešilo i predupredila samovolja i šarenilo na vojnim svečanostima i javnim skupovima.

Saradnja sa Upravom za tradicije, standard i veterane je ostvarena u onoj meri da može da obezbedi saradnju sa MO i GŠ VS. U narednom periodu neophodno je učiniti obostrane napore da se ovaj vid saradnje podigne na znatno viši nivo.

.Ostvarivana je saradnja sa SUBNOR-om, UVPS, i nadležnim organima koji su nosioci regulativnih aktivnosti iz oblasti statusnog, materijalnog i socijalnog položaja.

Članovi Kluba su učestvovali u radu Udruženja vojnih penzionera u rešavanju pitanja penzija vojnih penzionera, kao što su pitanja usklađivanja vojnih penzija, vraćanja vojnih penzija u nadležnost MO, povraćaj iznosa umanjenih penzija za perod od četiri godine i slično. U vezi sa tim upućeno je pismo, sa potpisom predsednika UVP, Premijeru Vlade Srbije, kao i zahtev za prijem kod Predsednika Rrepublike.

Klub je u skladu sa našim aktima odavao dužnu poštu i učestvovao u organizaciji i realizaciji komemoracija i sahrana preminulim članovima ( Nikolić Stamenka, Stanić Đorđa, Denda Bože, Lončar Dušana, Grujin Nilkole i Tomić Stevana).

Prisutan je problem angažovanja većeg broja članova kluba u radu ove sekcje, pa se rad svodi uglavnom na angažovanje dva ili tri člana, a posebno pri organizaciji u slučaju smrti člana kluba.

Sekcija za negovanje tradicija planirala je 7 zadataka, realizovani su svi zadaci.

Težište je bilo na obeležavanju 20-te godišnjice NATO agresije 1999. godine .

Delegacije Kluba su učestvovale u obeležavanju 11 dogagađaja iz naše prošlosti, a do kraja godine planirano je obeležavanje još tri događaja.

Delegacije Kluba svake godine polažu vence na dan pogibije generala Ljubiše Veličkovića i Mladena Bratića i narodnog heroja majora Milana Tepića, kao i na godišnjice smrti članova Kluba.

Sekcija za saradnju i informisanje nije formirana. Kooptirali smo člana IO koji je trebao da formira sekciju, ali zbog nastalih ličnih problema ista nije formirana.

Zadatke iz domena  ove sekcije realizovali su predsednik, sekretar i pojedini članovi IO.

Planirano je 11 zadataka, realizovano je 10 zadataka, a jedan nije – izrada filama o Klubu generala i admirala.

Predstavnici Kluba gde god su se pojavljivali dostojanstveno i na pravi način su reprezentovali Klub kao i  profesiju u kojoj su proveli radni vek.

R e k a p i t u l a c i j a: Ukupno planirano 56 zadataka, realizovano 51,,  nije realizovano 5 zadataka, od toga 1 zadatak biće realizovan u decembru, a 1 zadatak je preuzelo Udruženje veterana Ratne mornarice. U izlaganju sam dao kratak osvrt na zadatke koji nisu realizovani.

U izveštaju  su nabrojane samo neke aktivnosti, a detaljniji podaci su u  Analizi Programa Kluba i analizama rada sekcija, koje su u prilog ovog izlaganja.

Ove godine nismo imali napadanja na naš Sajt niti njegovo obaranje.

Kako Vam  je poznato, iako se i dalje pojedina sredstva informisanja oglušuju kada su u  pitanju aktivnosti Kluba, ove godine smo daleko više zastupljeni u medijima – u štampi i na televiziji, posebno, kako smo naveli, u vreme obeležavanja 20-te godišnjice NATO agresije i promocije studije “Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine“. Istupanja članova Kluba pozitivno su prihvaćena u javnosti.

Izveštaje o radu Nadzornog odbora podneo je njegov  predsednik general Savo Sokanović, Statutarne komisije  predsednik general Vladimir Pejak, a u ime Suda časti general Vladimir Brdar.

Ovaj skup pozdravio je i izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovogodišnjoj sednici Kluba, predstavnik Ministarstva odbrane Srbije, pukovnik Duško Šljivančanin, načelnik Uprave za standard, i negovanje tradicija MO, naglašavajući spremnost da podrže sve ideje članova kluba u očuvanju tradicija i pomena na protekle događaje kojima se obogaćuje istorija i ratovodstvo naše vojske u očuvanju slobodarskih tradicija Srbije.

Skpština je usvojila i predlog pomoći i izgradnji hrama u Rusiji, predlog Spomen medalje povodo 15-to godišnjice od osnivanja Kluba i 75-to godišnjice pobede nad fašizmom. Usvojen je i Plan rada Kluba za 2020. godinu.

Celodnevni boravak članova Kluba generala i admirala, protekao je u izuzetnoj pažnji i uvažavanju od strane domaćina. Tako su gostima na samom početku boravka u ovom gradu prikazali viteštvo članova konjičkog kluba „Knez Mihajlo“ koje se svake godine odigrava na na „Ljubičevskim konjičkim igrama“. Članovi kluba su posetili i čuvenu galeriju slikarke ovog grada, Milene Petrović Barili, te etno park Tulba, gde je postavljen šator i prikaz voštanih figura iz 1718 godine kada je potpisan mirovini sporazum između Turske, Austrougraske i Srbije. Na kraju, članovi kluba su srdačno dočekani u ergeli Ljubičevo gde je nastavljeno druženje sa ljubaznim domaćinima.