„KRALJEVO U II SVETSKOM RATU“

 

Povodom Dana Svetoga Save, Istorijski arhiv Kraljeva, organizovao je promociju dvotomnog izdanja „Kraljevo u II svetskom ratu“. Promocija je održana u svečanoj sali Skupštine Grada Kraljeva. Ispred Kluba generala i admirala  Srbije na promociji je prisustvovao sekretar IO Kluba general-major dr Vinko Pandurević. Istorijski arhiv Kraljeva je Klubu  poklonio jedan primerak ovoga dvotomnog izdanja.

Na promociji o knjizi su govorili dr Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva, Vesna Milojević direktor Arhiva, pukovnik u penziji prof. dr Miloje Pršić i autor  Rade Vukosavljević, penzionisani major VJ.

U knjizi je prikazan činjenični kontekst ratnih događaja na području grada Kraljeva tokom Drugogo svetskog rata. Inače ovo dvotomno izdanje je izdanje u sklopu trilogije o Kraljevu u ranim događajima. Do sada je od istog autora objavljeno trotomno izdanje „Kraljevo u Velikom ratu“. U najavi je i priprema trećeg dela trilogije Kraljevo u ratovima devedestih godina prošlog veka.

Edicija Kraljevo u Drugom svetskom ratu na sedamdeset petu godišnjicu oslobođenja grada Kraljeva od okupatora  posvećeno je svim žrtvama toga bespoštednog rata.

Knjiga predstavlja orginalan prikaz istorijskih činjenica, istorijskih dokumenata i arhivske građe koje na autentičan način govore o sudbonosnim danima za narod Kraljeva i  Srbije tokom Drugog svetskog rata.

Predstavnik Kluba general-major dr Vinko Pandurević se zahvalio organizatorima promocije na dodeli primerka knjige i prigodnim rečima je pozdravio prisutne.