PREMINUO SVETOZAR CAREVIĆ GENERAL-MAJOR U PENZIJI

Svetozar Carević, general-major u penziji, preminuo je 7. februara ove godine u 83-ćoj godini života. Opelo generalu Careviću biće 11. februara u 12.30. časova, a sahrana u 13.oo časova na Novom groblju u Nišu.

General Svetozar Carević, rođen je 1938. godine u selu Velereč, opština Gornji Milanovac u Srbiji. Osnovnu školu je završio 1950. godine, gimnaziju 1960, a Vazduhoplovnu vojnu akademiju 1963. Komandno štabnu akademiju Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane završio je 1975, a Školu narodne odbrane 1982. godine.

U čin general-majora unapređen je 1992. godine. Obavljao je sve osnovne dužnosti u Ratnom vazduhoplovstvu. Kao pilot službovao je u garnizonima Titograd, Pleso, Bihać, Zemun,Niš i Beograd.

Penzionisan je 1993. godine.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordenom narodne armije sa zlatnom zvezdom. Dobitnik je i Zlatne plakete Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. Nosilac je zlatnog letačkog znaka!