PISMO NOBELOVOM KOMITETU


Norveški Nobelov komitet

0255 Oslo

Henrik Ibsens gate 51

Norway

 

Uvaženi članovi Komiteta za Nobelovu nagradu za mir,

 

Pišemo vam u ime Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Kluba generala i admirala Srbije i Fondacije Zajedno za mlade, nezavisnih neprofitnih, nestranačkih organizacija iz Srbije i srpske dijaspore.

Iz medija smo saznali da je NATO zvanični kandidat za Nobelovu nagradu za mir 2019. godine. S tim u vezi, dozvolite da vam skrenemo pažnju na sledeće:

  1. Pre tačno 21 godinu, NATO je pokrenuo ilegalnu vojnu agresiju na Srbiju (SRJ) koja je trajala 78 dana, od 24. marta do 10. juna 1999. godine, čime je prekršena Povelja UN-a, završni dokument OEBS-a iz Helsinkija, kao i sopstveni Osnivački akt (1949). Bio je to zločin protiv mira i čovečnosti.
  2. Tokom agresija poginulo je 3500 do 4000 ljudi, uključujući 89 dece, a ranjeno preko 12500 ljudi. Direktna ekonomska šteta procenjena je na preko 100 milijardi američkih dolara. Nikada nije procenjen broj ljudskih žrtava zbog prolongiranih posledica agresije i nanete štete prirodnom okruženju.
  3. Kao prvi rat posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu, agresija NATO na Srbiju (SRJ) bila je prekretnica ka uvođenju prakse neograničenih agresija i intervencija širom sveta.

Ova agresija bila je početak transformacije samog NATO-a iz defanzivnog u ofanzivni savez, zanemarujući princip UN-a da mir treba braniti svim sredstvima.

  1. Agresija izvršena u savezu sa separatističkom terorističkom organizacijom OVK postavila je presedan ohrabrujući širenje separatizam, terorizam i kršenje međunarodnog prava.
  2. Tokom agresije, NATO snage su koristile projektile sa osiromašenim uranijumom i drugo zabranjeno naoružanje i metode, oštro osuđene u Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i nacionalnim parlamentima mnogih zemalja članica NATO (EU). Ovo je ostavilo trajne posledice, uzrokujući opasnost od malignih oboljenja i oduzimajući živote hiljadama nedužnih osoba.
  3. Ovaj zločin protiv mira i čovečnosti izazvao je trajnu nestabilnost na Balkanu. Ozbiljno je uticao na stabilnost Evrope. Istovremeno, NATO je naneo nenadoknadivu štetu evropskom (OEBS) i svetskom poretku mira i bezbednosti (UN), uvodeći tako eru novog hladnog rata.

U nadi da ove činjenice zavređuju vašu pažnju i razmatranje, molimo vas prihvatite izraze našeg najdubljeg poštovanja.

Beograd, mart 2020. godine

Beogradski forum za svet ravnopravnih  Klub generala i admirala Srbije

     Živadin Jovanović                                  General Milomir Miladinović

 

                                            Fondacija Zajedno za mlade

                                              Prof. dr Danica Grujičić