OTVORENO PISMO NOBELOVOM KOMITETU

 

Molimo vas, setite se 24. marta 1999. COVID19 nije razlog da oslabi sećanje na ljudske žrtve i agresiju NATO protiv Srbije (SRJ) pre 21 godinu. Naprotiv!Beogradskog forum, Kluba generala i admirala Srbije, Fondacij za mlade i Društvo srpskih domaćina!

Povodom vesti u srpskim medijima da je izvestan broj poslanika Norveškog parlamenta zvanično pokrenuo inicijativu da se Nobelova nagrada za mir dodeli NATO paktu, Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije i Fondacija za mlade, uputili su otvoreno pismo Norveškom Nobelovom komitetu. U pismu se, pored ostalog, podseća da je NATO, pre 21 godinu, bez odobrenja Saveta bezbednosti, izvršio ilegalnu agresiju na Srbiju (SRJ) čime je grubo prekršio Povelju OUN, Završni dokument OEBS-a iz Helsinkija, niz drugih međunarodnih konvencija, kao i sopstveni Osnivački akt od 1949.

Navodi se da je tokom agresije poginulo između 3500 i 4000 ljudi (zvanična lista još uvek nije utvrđena), uključujući 89 dece, da je ranjeno preko 12.500 ljudi, a da tek treba da se proceni broj žrtava od kasnijih posledica kao i šteta naneta prirodnoj okolini. Direktna ekonomska šteta procenjena je na preko 100 milijardi američkih dolara.

Ističe se da je to bio prvi rat posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu koji je presedan za praksu nezakonitih intervencija širom sveta, kršenje Povelje UN i uloge SB UN, kao i za ohrabrivanje separatizma i terorizma. To je bio momenat prelaska NATO-a iz defanzivnog u ofanzivni savez i kršenje principa UN da se mir može braniti samo mirnim sredstvima.

U pismu se posebno podvlači da je NATO upotrebio projektile sa osiromašenim uranijumom i druga zabranjena oružja prostorno i vremenski neograničenog dejstva što je svojevremeno oštro osuđeno u Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i nacionalnim parlamentima mnogih zemalja članica NATO (EU). Upotreba osiromašenog uranijuma ostavila trajne teške posledice, uzrokujući masovna maligna oboljenja oduzimajući, danas i u budućnosti, živote hiljada nedužnih ljudi.

U pismu se ističe da je, s obzirom na sve izloženo, agresija NATO 1999 bila zločin protiv mira i čovečnosti, koji je, pored ljudskih žrtava i ogromnih razaranja, predstavljao veliki udarac miru i stabilnosti na Balkanu, u Evropi i globalno. To je bio uvod u novi hladni rat koji i danas traje – navodi se u otvorenom pismu.

Potpisnici u ime njihovih organizacija – Živadin Jovanović, general Milomir Miladinović, Prof. Dr Danica Grujičić i Nićifor Aničić izražavaju nadu da će Norveški Nobelov Komitet posvetiti odgovarajuću pažnju iznetim argumentima.

Beograd, 20. mart 2020.

Marina Čolić, izvršni sekretar

Beogradskog foruma za svet ravnopravnih