POLOŽENO CVEĆE KOD SPOMENIKA ŽRTVAMA AGRESIJE NATO

Povodom 21. godišnjice od početka oružane agresije NATO na Srbiju (SRJ) Predstavnici Beogradskog foruma i Kluba generala i admirala Srbije, 24.marta ove godine, položili su cveće kod Spomenika deci žrtvama agresije NATO u Parku “Tašmajdan” i kod Spomenika svim žrtvama agresije NATO “Večna vatra” u Parku prijateljstva na Novom Beogradu.

Tokom agresije NATO koja je trajala od 24. marta do 19. juna 1999. godine, od bombi NATO poginulo je 1.100 vojnika i policajaca i preko 2.500 civila, među kojima i 98-moro dece. Lista poginulih, osim za vojnike i policajce, još uvek nije precizno utvrđena iako je nedavno saopšteno da će se rad na tome ubrzati. Još je manje izvesno koliki je broj građana izgubio živote u međuvremenu, bilo od rana zadobijenih ranjavanjem, bilo od malignih bolesti zbog upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom i drugih zabranjenih oružja i sredstava,  tokom razminiranja terena od neeksplodiranih sredstava, posebno od zaostalih kasetnih bombi.

 

Niz konferencija, izložbi i drugih manifestacija udruženja, građana u zemlji i inostranstvu, povodom ove godišnjice otkazan je usled pandemije virusa COVID-19. Međunarodne konferencije su otkazane u Beogradu, Moskvi i Parizu gde je, pored konferencije, bila predviđena i premijera filma “Balkanska međa” posvećenog desantu jedinica Ruske armije na aerodrom “Slatina”, u Prištini.

Beogradski forum za svet ravnoprvnih

Klub generala i admirala Srbije