PREMINUO GENERAL ARMIJE DRAGOLJUB OJDANIĆ


 

Posle kraće bolesti, u Beogradu je preminuo general armije Dragoljub Ojdanić, magistar vojnih nauka. General Ojdanić biće sahranjen 13.09.2020. u 14. časova u rodnom selu Ravni.

General Ojdanić rođen je 1941. godine u selu Ravni, opština Užice. Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a potom Pešadijsku podoficirsku školu, 1958. godine u Sarajevu. Vojnu akademiju Kopnene vojske, smer pešadija, završio je 1964, Komandno-štabnu akademiju 1975, Poslediplomske studije ratne veštine 1985, a Komandno-štabnu školu operatike 1986.godine.

Obavljao je brojne dužnosti službujući u Sarajevu, Đakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu. Najviše dužnosti su mu bile Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i savezni ministar za odbranu Savezne Republike Jugoslavije.

U čin general-majora unapređen je vanredno 1992, u čin general-potpukovnika 1994(vanredno), u čin general-pukovnika 1997, takođe  vanredno, a u čin generala armije unapređen je 1999.godine, takođe vanredno.

Autor je više studija: Pitomac kao subjekt u visokoškolskoj nastavi VA KoV, zatim, Osavremenjivanje nastavne materijalne baze za uspešnu realizaciju nastavnog sadržaja iz predmeta Vatrena obuka, potom, Mogućnost izvođenja taktičkih vežbi odeljenja i voda uz korišćenje laserskih uređaja i dobijanje tačne povratne informacije o gubicima strana u sukobu, te vrednovanje bitnih obeležja komandanta i načelnika štaba!

Autor je udžbenika Taktika Kopnene vojske za slušaoce Vojne akademije KoV i Fakulteta opštenarodne odbrane i društvene samozaštite.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom narodne armije sa zlatnom zvezdom, Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim venem, Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima i Ordenom slobode. Dobitnik je Ordena ratnika i Nagade „22. decembar“ iz oblasti rukovođenja i komandovanja.