VISOK NIVO MORALNE SNAGE NAŠEG KLUBA

 

 

Klub generala i admirala  Srbije, u najtežim vremenima visoko drži  lestvicu moralne snage, solidarnosti i esnafske tradicije svojih članova.

Vinko Pandurević, dr general-major u penziji, koji se uspešno izborio sa koronom, u znak zahvalnsti ispoljenoj brizi svojih kolega članova Kluba, obratio im se ovim rečima i ličnim stavom:

Vremena, kao što je vreme „Covida-19“, vremena epidemija pokazuju (ne)spremnost i snagu tradicionalnih sistema vrednosti da izdrže nove izazove i da pokažu svoju vitalnost i vanvremensku postojnost. Da li tradicionalno shvatanje sistema društvenih vrednosti može da objasni (ne)sposobnost civilizacije 21.veka, koja je potrošila desetine milijardi dolara u CERN-u da bi objasnila pračesticu – Higsov bozon, ili da bi moderna medicina našla objašnjenje za moderne bolesti, kao što je „Covid-19“ ostaju i dalje trajna pitanja.

Naš klub u ovim vremenima, čini ono što može, iskazuje iskonske ljudske vrline i društvene vrednosti ispoljavajući vrlo umerene, konstruktvine stavove o epidemiji i njenom uticaju na (ne)stabilnost društva i zajednice, koja je često politički, pa i geopolitički zloupotrebljena.

Na mene je posebno snažna utisak ostavilo meni poznato ponašanje većine članova Kluba, kada je reč o solidarnosti i saosećanju sa članovima Kluba koji su, bilo oni, ili njihove porodice bili izloženi koroni na najdirektniji način.

Upravo sam jedan od članova Kluba koji sam se kao i moji članovi porodice zarazio koronom. Bio sam u neposrednoj prilici, kao životno ugrožen, da se uverim u širinu „leđa“ našeg Kluba koji se pokazao kao veliki oslonac. Bio bi dug spisak pojedinaca koji su najdirektnije stali u zaštitu moje porodice i pružili mi podršku.

Klub kao institucija, je takođe pokazao svoju snagu u moralnom i ljudskom smislu. Predsednik Kluba, predsednik IO i ostalim članovi IO bili su mi, a i dalje su ogromna podrška.

Duboko se zahvaljujem rukovodstvu Kluba i mnogim pojedincima za pruženu podršku. Ubeđen sam da su izneseni stavovi trajno opredeljenje Kluba u sadašnjim, a i u budućem vremenu.

Srdačan pozdrav i zahvalnost!

Vinko Pandurević