OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA POČETAK DRUGOG SVETSKOG RATA U JUGOSLAVIJI

 

 

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata, održana je 6. aprila 2021.  u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu. Pored polaganja venaca i obraćanja državnih zvaničnika, venci su položeni i kod spomenika Stradalim pilotima u šestoaprilskom bombardovanja na obali Dunava kod hotela Jugoslavija.

Ove godine, na  zahtev Kluba generala i admirala, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, uvrstilo je u državni protokol obeležavanje Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata.

U Aleji velikana venac su položili članovi Izvršnog odbora generali Vukajlo Čađenović i Vidoje Živković.

Kod spomenika Stradalim polotima venac su položili predsednik Izvršnog odbora Kluba general-major dr Luka Kastratović i sekretar Kluba general-potpukovnik dr Vinko Pandurović.

Obraćajući se prisutnima kod spomenika Stradalim pilotima, ministar odbrane Nebojša Stefanović je istakao:

Danas obeležavamo punih osam decenija od jednog od najtežih, najcrnjih dana u istoriji naše prestonice. Naočigled mirno uskršnje jutro tog 6. aprila 1941. godine pretvorilo se u borbu za goli život i dan kada je, kako opisuju Beograđani iz tog vremena, Beograd goreo. Teroristički čin fašističke Nemačke, u znak odmazde Adolfa Hitlera zbog vojnog puča 27. marta, doveo je do izbijanja Aprilskog rata i sukoba koji su imali dalekosežne posledice. Naš narod i zemlja skupo su platili svoje antifašističko opredeljenje – podseća ministar Stefanović i dodaje da je samo prvog dana rata Beograd bombardovan četiri puta, sa 440 tona bombi.

Procenjuje se da je u Aprilskom ratu poginulo oko 4.000 ljudi, iako tačan broj stradalih i ranjenih nije bilo moguće utvrditi, jer je veliki broj žrtava ostao zatrpan pod ruševinama, istakao je ministar Stefanović, osvrnuvši se i na to da je pod udarima bombi stradala Narodna biblioteka Srbije i nestala neprocenjiva kulturna baština našeg naroda.

– Neprijatelj je imao prednost na svim poljima. Bio je bolje organizovan, iskusniji u borbi, sa pet puta većim snagama. Ali i tako nadmoćan agresor naišao je na heroje odbrane našeg neba. Šesti vazduhoplovni puk jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva bio je jedan od najupečatljivijih simbola odbrane naše zemlje od fašističke sile – rekao je Stefanović, podsećajući da je spomenik na Zemunskom keju podignut u čast 11-orice pilota – veličanstvenih heroja koji su, iako svesni da će izgubiti svoje živote, bez ikakvog oklevanja pružili otpor brojčano i borbeno daleko nadmoćnijem neprijatelju u gotovo beznadežnoj borbi.

Predaja za njih nije bila opcija. Ostale su zabeležene reči njihovog saborca Đorđa Stojanovića „Svako se za nešto rodi, a mi smo se rodili za pilote – imali smo sve potrebno – odvažnost, borbenost, spretnost i bili smo vitezovi“. I bili su – nebeski vitezovi koji su neustrašivo jurišali i oborili više od 40 nemačkih bombardera i lovaca – rekao je Stefanović.

On je naglasio da snagu volje našeg naroda niko i ništa nije uspeo da slomi i da su ljudi, poput onih kojima se danas odaje počast, zaslužni za to što srpski narod i danas opstaje i što je naša zemlja nalazila načina da se posle brojnih razaranja uvek iznova izdigne iz ruševina.“

Svečanom otvaranju izložbe  “April ’41“ prisustvovao je predsednik Skupštine Kluba general-potpukovnik Milomir Miladinović.