IZBORNA SKUPŠTINA KLUBA GENERALA I ADMIRALA SRBIJE

Izborna skupština Kluba generala i admirala Srbije, održana je 30.novembra u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Poštujući sve mere vezane za borbu protiv kovid-19 Izbornoj skupštini prisustvovao je znatan broj članova Kluba. Zaslužnim članovima ovom priliko uručena je  Zahvalnica Kluba generala i admirala Srbije

Na početku rada Skupštine odata je počast preminulim članovima Kluba. Potom je predsednik Skupštine Kluba, general Milomir Miladinović, shodno Statuta kluba, upoznao članove sa aktivnostima Kluba između dve izborne skupštine. Pored ostalog rekao je: Protekli period karakteriše ne mali broj neaktivnih članova, iz raznih razloga, uz opterećujuću starosnu strukturu i smanjenje brojnog stanja članova Kluba, koje je posledica velikog broja preminulih i onih koji su napustili, a mali je broj novoučlanjenih. Mislim da od nas javnost ima neskriveno očekivanje, što se da zaključiti iz neposrednih razgovora, ali nažalost i onih, među kojima su i naše kolege, koji priželjkuju nestanak Kluba. Klub svojim stavovima ne donosi odluke ali može da olakša njihovo donošenje. U tom smislu stojimo na raspolaganju zainteresovanim.

Predstavljajući Klub pored ostalog angažovao sam se na sledećim aktivnostima:
1.Redovno sam učestvovao u radu IO Kluba i davao određene sugestije  za rad Kluba, koje su usvajane, ali nemam prava glasa u IO
2.Predvodio sam delegacije Kluba na prijemu kod ministara odbrane po zahtevu i po pozivu. Imali smo priem kod svih MO u ovom periodu i u Ministarstvu za rad zapošljavanje i socijalnu politiku. Postoji uzajamno obostrano  uvažavanje i razumevanje i pružana nam je pomoć u radu. Nažalost statusna pitanja članova Kluba nisu bitno poboljšana.
3.Predvodio sam delegacije Kluba na prijemu kod načelnika Generalštaba po zahtevu i pozivu. Primila su nas oba načelnika podržali rad Kluba i uspeli smo da nas pozivaju na svim vežbovnim aktivnostima koje je izvodila Vojska Srbije
4.Prisustvo vežbovnim aktivnostima Vojske Srbije
5.Obeležavanje godišnjica agresije NATO na Jugoslaviju-Srbiju
6.Učešće u obeležavanju značajnih datuma iz istorije Srbije
7.Proširenje saradnje sa lokalnim samoupravama-redovne skupštine održavane u Svilajncu,Jagodini i Požarevcu
8.Prisustvo na skupovima srodnih organizacija i saradnja sa drugim institucijama
9.U više navrata učestvovao sam u nastupu na elektronskim medijima sam ili sa članovima IO, najčešće je to bio predsednik IO Kastratović. Osnovna tema učešća u medijima je bila propagairanje vojnog poziva što je prema raspoloživim podacima naišlo na odobravanje javnosti. Sve ankete u vezi sa tim pokazuju većinsko odobravanje nastavka služenja vojnog roka.
10.Održavanje komemorativnih skupova
11.U saradnji sa rukovodstvomom VMA, a naročito načelnikom Poliklinike pk dr Prelevićem, obezbeđena je određena pogodnost prilikom pregleda za članove Kluba.
12.Međunarodna saradnja: prisustvom na skupovima u organizaciji Međunarodne federacije oficira u rezervi i penziji. U ovom periodu održane su dve skupštine međunarodne federacije u Bratislavi i Sofiji. Naša aktivnost je cenjena kod rukovodstva. Pored navedenog sa delegacijom Kluba prisustvovao sam Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Pekingu i tom prilikom upoznali načelnika Akademije vojnih nauka Kineske narodnooslobodilačke Armije o događajima iz agresije NATO na našu otadžbinu. U organizaciji veterana obaveštajne službe Rusije prisustvovao sam obeležavanju godišnjice rođenja Heroja SS i Jugoslavije maršala SS Birjuzova. Osim navedenog prisustvovao sam sa delegacijom SUBNOR međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Moskvi.
Sa izaslanicima odbrane Kine, Rusije i Belorusije imamo stalnu obostrano korisnu saradnju.

Poštovane kolege, još jednom vas pozivam da navratite u prostorije kluba zainteresujete se za rad i dajete ideje za poboljšanje rada. Klub ne pripada samo izabranim organima već svima nama i svako ima pravo da predlaže poboljšanje rada.

Izabrani organi nemaju nikakvu nadoknadu za svoje aktivnosti koje nisu male, mi ne koštamo Klub ništa. Moji boravci u inostranstvo finansirani su od strane organizatora, za moj poslednji boravak u Moskvi prevoz je obezbedio SUBNOR.

Zato vas molim da ne nasedate na pojedine dezinformacije o primanjima izabranih organa o  čemu će više govoriti ostali izabrani organi pre svega predsednik IO i predsednik Nadzornog odbora.
Predlažem da vodimomo objedinjenu diskusiju o izveštajima svih organa kluba . Hvala na pažnji

Zahvalnice Kluba dodeljene su članovima kluba:

gm Miloš Đošan, gppuk Radovan Tomanović, gm Miloš Gojković, gpuk Branko Krga, gm Stojan Marković, gm Miroslav Filipović, gm Ljubomir Bajić, gm Vladimir Pejak, gppuk Savo Sokanović, gpuk Miodrag Simić, gppuk Stameko Nikolić, kontraadmiral Boško Antić, gpuk Vidoje Pantelić, gpuk Spasoje Smiljanić, gppuk Petar Škrbić, gm Petar Trkulja, bg Đuro Ćelić, gm Vladimir Brdar, gm Slobodan Đorđević, gm Vlastimir Ostojić, gppuk Momčilo Momčilović, gppuk Ljubiša Stojimirović i bg Dobrivoje Veljković

Izveštaj o radu Izvršnog odbora Kluba, podneo je njegov predsednik, general Luka Kastratović: Zbog mera u borbi protiv Kovida-19 nisu mogle u potpunosti da se realizuju aktivnosti predviđene Programom i Planom rada Kluba u 2020. godini.

Nije mogla da se održi Svečana skupština u junu, povodom  jubilarne petnaeste godišnjice formiranja Klba generala i admirala Srbije ( 30. juna 2005. godine) i godišnja Izborna skupština u oktobru.

Izvršni odbor održavao je sednice kontiunirano, sem u periodu vanrednog stanja, i realizovao zadatke koji su mogli da se provode poštujući propisane mere u borbi protiv širenja virusa Kovida-19. Informacija o izvršenim zadacima data je, decembra 2020. godine, na sajtu Kluba.

Zbog nemogućnosti održavanja sjednice Skupštine Izvšni odbor je usvojio  Program i Plan rada za 2021. godinu, što je takođe navedeno u pomenutoj informaciji.

Izvršni odbor Kluba u 2020. godini organizovao je rad u skladu sa Programom rada  za 2020. godinu, koji je Skupština usvojila na radnoj sednici31. 10. 2019. godine i zaključaka Skupštine, a u 2021. godini na osnovu Programa koji je sačinio Izvršni odbor Kluba. U cilju organizovanog rada Izvršni odbor je na osnovu navedenih Programa usvojila Planove rada za 2020. i 2021. godinu i u skladu sa njima provodila aktivnosti.

REALIZACIJA GODIŠNJEG PLANA RADA ZA 2020. GODINU

Planom rada planirano je 19 zajedničkih zadataka. Realizovano je 15, jedan delimično, a 3 nisu realizovani. Započeto je inventarisanje materijalnih sredstava, a nisu održene svečana i izborna sjednica Kluba i nije izrađen Pravilnik o nabavci knjiga i drugih publikacija ( isti je izrađen 2021. godine).

U realizaciji zadataka istakao bih sledeće:

 Pratili smo zbivanja od značaja za bezbednost  R. Srbije, njen međunarodni položaj, suverenitet i integritet;

Nastavljena je saradnja sa ustanovama i udruženjima. Uspostavljen je kontakt i sa Srpskom akademijoma nauka i umetnosti. Mišljenja i stavovi Kluba se uvažavaju i poštuju. Na prijemima kod MO i NGŠ VS , kao i prilikom drugih susreta, pokrenuta su brojna pitanja od značaja za odbrambeni sistem R. Srbije i posebno status Kluba, kao i rešavanje životnih pitanja  penzionisanih vojnih lica. Prihvaćena je inicijativa Kluba za vraćanje služenja vojnog roka. Plan saradnje MO sa Klubom, koji prati Uprava za tradicije, standard i veterane, dosledno se realizuje;

Zbog pandemije virusa KOVID-19 otkazana je konferencije  povom Dana agresije NATO na SRJ 1999. godine, kao i druge planirane aktivnosti, ali su izdata odgovarajuća sopštenja. Izdato je javno Saopštenje ( dato na sajtu) podrške Vojsci Srbije na merama koje se prduzimaju na sprečavanju širenja virusne infekcije KOVID-19. Takođe, u saradnji sa Beorradskim forumom za svet ravnopravnih, upućeno je Otvoreno pismo Nobelovom komitetu (dato na sajtu) zbog pokretanja inicijative  da se NATO-u dodeli Nobelova nagrada za mir. Zajedno sa Beogradskim forumom, SUBNOR-om Srbije i Društvom srpskih domaćina upućen je javni apel pod nazivom “Izvinjenje i naknada za agresiju“, da je došlo vreme da Vlade zemalja članica NATO i EU preispitaju svoje uloge u agresiji 1999. godine i politici prema Srbiji i srpskom narodu i da se izvinu.

Umesto u martu, cveće i venci su položeni na spomenicima  “Večna vatra“ na Ušću i poginuloj deci  na Tašmajdanu, 10. juna, kada je usvojena Rezolucije SB OUN 1244;

U junu je, nadležnim institucijama u R. Srbiji i haškom Tribunalu, upućen Javni apel da se generalu Ratku Mladiću  omoguću adekvatno lečenje. Apel su objevile i neke evropske zemlje, a među prvima italijanska štampa;

Povodom 15 godina od formiranja Kluba i 75-te godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu urađena jubilarna medalja “75 + 15 – sećanja“, za sve članove Kluba. Zbog pandemije nije održana svečana sednica Kluba, pa su Medalje uručivane ponedeljkom, kada su održavane sednice IO. Do današnje sednice uručeno je 103 medalje;

Za hram Vaskresenja Hristova – Glavni Hram oružanih snaga Ruske Federacije u Moskvi, izrađena je ikona Sabor Svetih Jasenovačkih Novomučenika. Uručenje ikone odlagano je zbog pandemije i bilo zakazano za 38. jun 2021. godine. Pripremljena su sva dokumenta od nadležnih organa R Srije, a ikonu je pre predaje trebao da osvešta, po odluci Parijarha srpskog g. Porfirija, episkop moskovski Antonije. I ovaj termin je odložen.

Naredbom načelnika Poliklinike VMA otpočelo je, od oktobra 2020.odine, zakazivanje pregleda po prioritetu za članove Kluba, penzionisane generale i admirale;

Sekcija za politiku odbrane planirala je 6 zadataka, a realizovala 5. Nije realizovan okrugli sto na temu: “Dvadeset pet godina od završetka građanskih ratova u u Hrvatskoj i BiH “. Napisano je 25 saopštenja, koje bi trebalo priključiti okruglom stolu na temu: “Istina o razbijanju SFRJ“.

Studija “VJ u odbrambeno ratu 1999. godine“, objavljena 2019. godine naišla je na veliko interesovanje u zemlji, kod prijateljskih zemalja i slobodoljubivih pokreta u svetu.

 Sekcija za statusna i socijalna pitanja planirala je 11 zadataka, realizovala 9, a 2 zadatka  nisu realizovana, koja se odnose na vraćanje  vojnih penzionera u nadležnost MO i rešavanje prava vojnih penzionera na nošenje svečane uniforme.

Iako su više puta upućivani zahtevi nadležnim institucijama, iako se slažu sa  našim predlozima nije se odmaklo dalje od obećanja.

Iz razgovora sa pojedinim članovima Kluba predloženo je da se zbog nerešenih pitanja Ustavnom sudu uputi zahtev za ocenu ustavnosti pojedinih zakona koji regulišu ovu problematiku, što ćemo predložiti da uđe u Program rada Kluba za 2022. godinu.

Klub je u skladu sa našim aktima odavao dužnu poštu i učestvovao u organizaciji i realizaciji komemoracija i sahrana preninulim članovima (u onim aktivnostima koje su bile dozvoljene zbog pandemije).

Sekcija za negovanje tradicija planirala je 7 zadataka, koji su realizovani u onoj meri koliko su dozvoljavala ograničenja zbog pandemije.

 Zadatke Sekcije za saradnju i informisanje realizovali su predsednik, zamenik predsednika i pojedini članovi IO.Od planiranih 12 zadataka realizovano je 10, zadatak snimanje filma povodom 15 godina rada realizovan je 2021. godine, a zbog pandemije nisu organizovane izložbe van Beograda.

Rekapitulacija: Ukupno je planirano 55, a relizovano 46 zadataka. U izlaganju je dat kratak osvrt na nerealizovane zadatke.

REALIZACIJA GODIŠNJEG PLANA RADA ZA 2021. GODINU

Planom rada planirano je 19 zajedničkih zadataka. Realizovano je 16,  Nije održana Svečana sednica Kluba,  a inventarisanje materijalnih sredstava i izrada Plana rada za 22022. godinu su planirani do kraja decembra .

U realizaciji zadataka, pored opštih aktivnosti kao za 2020. godinu istakao bih sledeće:

–  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović primio je 9. februara delegaciju Kluba generala i admirala Srbije, sa kojom je razgovarao o dosadašnjoj i budućoj saradnji Ministarstva odbrane i Kluba.

Delegacija Kluba generala i admirala Srbije upoznala je ministra odbrane Stefanovića sa nizom inicijativa iz svog domena, a koje se tiču očuvanja i negovanja slobodarskih tradicija Srbije i očuvanja ugleda i etike generala i admirala, doprinosa odbrambenoj sposobnosti zemlje, zaštiti ugleda generalskog kora, njihovog društvenog statusa i ostvarivanja kulturno-rekreativnih i drugih potreba;
U delegaciji koja se sastala sa ministrom Stefanovićem bili su predsednik Skupštine Kluba general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, predsednik Izvršnog odbora general-major u penziji dr Luka Kastratović i zamenik predsednika Izvršnog odbora general-major u penziji Miloš Đošan;

Povodom 22-te godišnjice agresije NATO položeni su venci i cveće na spomenike “ Večna vatra“ na Ušću i poginuloj deci na Tašmajdanu, a u Domu Vojske Srbije, 09. juna 2021. održan je okrugli sto na temu „AGRESIJA NATO NA SRJ 1999. I NOVI HLADNI RAT“. Organizatori skupa su bili Klub admirala i generala Srbije i Beogradski forum za svet ravnopravnih. Na okruglom stolu je pored ostalog rečeno da, ako je Rezolucija 1244 SB UN 1999. godine, dok je zemlja bila pod bombama NATO, predstavljao maksimum mogućeg – Rezolucija 1244 danas predstalja minimum ispod koga ne sme da se ide u dijalogu o rešenju statusa KiM.

Upućen je Javni apel Savetu bezbenosti i Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, kasnije Mehanizmu za međunarodne sudove sa predlogom da se izvrši revizija presude generalu Ratku Mladiću;

Predsedniku R. Srbije, zajedno sa Beogradskoim forumom, upućen je dopis sa molbom-prdlogom za podršku inicijativi za osnivanje Istraživačkog centra o NATO bombardovanju i okončanju postupka poimeničnog utvrđivanja civilnih žrtava agresije NATO na SRJ 1999. godine. Generalni sekretarijat Predsednika Republike uputio je naš dopis MO na rešavanje. MO podržava inicijativu i predloženo je da se predmetni dopis dostavi i ostalim ministarstvima RS radi upoznavanja i preduzimanja daljih mera u vezi navedene predstavke;

MO objavilo je za raspravu nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju vojnih osiguranika, očemu smo obavestili članove Kluba preko sajta. Predlog na nacrt Zakona dostavila je samo pdružnica Kluba iz Niša, što je dostavljeno MO;

U martu prko sajta objavljen je odgovor  bivšem MO D. Šutanovcu koji je na zlonameran i proizvoljan našin tumačio ciljeve osnivanja Kluba, kao npr. da je to elitističko udruženje koje je svoja znanja iz oblasti odbrane i bezbednosti podredilo zaštiti svojih članova (članak Novi magazin, br. 515 od 11.3. 2021.);

Povodom inicijative vraćanja služenja vojnog roka predsednici Skupštine i IO Kluba više puta su pozvani da gostuju-govore na televiziji;Snimljen je dokumentarni film povodom 15 godina rada Kluba.

Sekcija za politiku odbrane planirala je 5, a realizovala 4 zadatka. Nije raelizovan okrugli sto “Istina o razbijanju SFRJ“ , koji će , očekujemo, biti realizovan naredne godine.

Sekcija za statusna i socijalna pitanja planirala je 10, a realizovala 9 zadataka. Obrazloženja su kao i za 2020. godinu.

Sekcija za negovanje tradicija planirala je i realizovala 7 zadataka, s tim što su pojedini zadaci redukovani zbog pandemije.

Sekcija za saradnju i informisanje planirala je 12, a realizovala 10 zadataka. U narednom periodu trebaće uložiti više napora  da se više članova Kluba angažuje na ovom planu, posebno iz razloga što su nam mediji u ovom peridu bili više naklonjeni.

Rekapitulacija: Ukupno je planirano 53 zadatka, nisu realizovana  3, a 2 zadatka biće realizovana do kraja godine.

U izveštaju su obrazložene samo neke aktivnosti, a detaljniji podaci su u analizi Programa rada i analizama rada sekcija , kao i u Obaveštenju članovima Kluba (br.42-2/2020. od 28.12.2020.) i Izveštaju o aktivnostima IO između dve izborne sednice (uprilogu poziva za izbornu sednicu-30.11.2021.).