OBELEŽEN DAN VOJNIH VETERANA

Za dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između  saveznika Srbije, Crne Gore, Grčke i Bugarske, sa jedne strane, i Osmanske carevine, kao poražene, sa druge strane.

U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije 3. decembra 2021. godine nizom komemorativnih svečanosti obeležen je Dan vojnih veterana — 4. decembar, u znak zahvalnosti i poštovanja za besmrtna dela boraca koji su se borili za slobodu otadžbine.

 

Povodom Dana vojnih veterana Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku, u kojoj se kaže:

 

„Svim vojnim veteranima čestitam 4. decembar – Dan vojnih veterana.
U znak sećanja na 1912. godinu i potpisivanje primirja u Prvom balkanskom ratu, koji predstavlja važan istorijski događaj iz oslobodilačkih i odbrambenih ratova Srbije, danas tradicionalno proslavljamo jedan od najvećih vojnih praznika.
Pobedu za život, slobodu, pravo glasa i rodnu zemlju, naši preci, ali i vi, osvajali ste bezbroj puta. Imena velikih srpskih ratnika i heroja koji su se borili za očuvanje nacionalnog identiteta i kontinuiteta državnosti srpskog naroda i Vojske vođenih verom u oslobođenje Srbije, upisana su i tokom Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata i ovih poslednjih, za nas ništa manje teških i bolnih borbenih dejstava.

Pester, 27. juna 2021.- Predsednik Aleksandar Vucic izrazio je posebnu zahvalnost herojima sa Kosara za to sto su danas prisustvovali vojnoj vezbi Munjeviti udar na Pesteru i porucio da su oni svojom borbom doprineli da danas Srbija ima neuporedivo snazniju vojsku.Kako je kazao, nakon vezbe, danas je u Pesteru prisustvovalo 240 junaka sa Kosara medju kojima i sedmorica koji su bili na Kosarama, a sa teritorije Crne Gore su. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Proslavom današnjeg praznika mi pokazujemo da vas ne prepuštamo zaboravu, već poštujemo kao ljude, vrednujući svakog pojedinca koji čini jednu državu jakom, kao i vojsku – jedan od osnovnih temelja stabilnosti uspešne države.

Poštovani veterani,
uz obećanje da će država nastaviti da ulaže napore za poboljšanje života vojnih veterana širom Republike Srbije, čestitam vam praznik!“

Čestitku je uputio i Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović:

“Povodom 4. decembra — Dana vojnih veterana, svim vojnim veteranima upućujem srdačne čestitke. Potpisivanjem primirja u Prvom balkanskom ratu na današnji dan 1912. godine, 400.000 boraca Kraljevine Srbije dobilo je zvanje „stari ratnik“, što bi danas bio pandan nazivu „vojni veteran“.

Briga o svojim veteranima je imperativ svakog društva i svake vojske. Dela i žrtvu koju ste dali za svetlu budućnost zemlje i njene slobodne potomke nisu i neće biti zaboravljeni. Na vašim delima vaspitavamo našu decu i na posebnim mestima čuvamo vaše pozitivne primere.

Nama koji uživamo u tekovinama vaše borbe ostaje da čuvamo sistem vrednosti, unapređujemo vojsku i državu i snažnije ih ostavimo budućim pokoljenjima.

Čestitam vam praznik i želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.“

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, priredili su, povodom Dana vojnih veterana, prijem za predstavnike vojnih veterana, veteranskih i tradicionalnih udruženja u Domu Garde na Topčideru. Ministar je istakao da je i sam potomak veterana, ljudi koji su se borili za slobodu otadžbine. On je istakao da su veterani primer svima kako se voli i brani naša zemlja.

Ministar Stefnović i general Mojsilović, posle svečanog prijema povodom Dana veterana, sastali su se sa porodicama narodnog heroja majora Milana Tepića, potporučnika Borka Nikitovića i vojnika Stojadina Mirkovića koji su 1991. godine herojski poginuli u borbama u Hrvatskoj.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse pukovnik Dragan Milković, govoreći o značaju obeležavanja Dana veterana, podsetio je da je danas, na više mesta i memorijala odata pošta i položeni venci u znak sećanja na borce koji su položili živote za slobodu Srbije, počev od Srpsko-turskih ratova do sukoba devedesetih godina dvadesetog veka. On je istakao da se Dan veterana, kao jedan od najvećih vojnih praznika, obeležava u cilju očuvanja kulture sećanja na poginule saborce i očuvanja i negovanja tradicija u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Svečana akademija povodom 4. decembra – Dana vojnih veterana održana je u  Domu Garde na Topčideru. Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Suzana Paunović, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim ratovima i srpsko-bugarskom ratu, Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu i Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu,  cveće su položili    generali Vukajlo Čađenović i Vladimir Pejak.

Ispred Kluba generala i admirala Srbije venece na spomen obeležja i spomenik narodnom heroju majoru Tepiću položili su generali Ljubomir Bajić i Ljubisav Todorović.

Prijemu kod Ministra odbrane i Načelnika generalštaba prisustvovali su generali Milomir Miladinović i Luka Kastratović, a svečanoj akdedemiji, pored generala Miladinovića i Kastratovića prisustvovali su i generali Ljubomir Bajić, Dobrivoje Veljković, Vinko Pandurević, Miloš Đošan, Ljubisav Todorović, Hranislav Stevanović, Miroslav Filipović i Asim Hadžiefendić.