ORDEN „KRST VOŽDA ĐORĐA STRATIMIROVIĆA“ KONTRAADMIRALU BOŠKU ANTIĆU

 

Centar za razvoj Šajkaške uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, dodelio je orden “Krst Vožda Đorđa Stratimirovića, kontraadmiralu u penziji Bošku Antiću, članu Kluba generala i admirala Srbije, koji mu je uručen na svečanosti u hotelu “Moskva“ 13.januara 2022.godine.
Orden mu je uručio praunuk vožda Đorđa Stratimirovića gospodin Ivan Stratimirović.

Gospodin Boško Antić veći deo svoje vojničke karijere proveo u jedinicama Rečne ratne flotile na više dužnosti i jedan je od najboljih poznavalaca plovnih puteva naše otadžbine na r.Savi i r.Dunavu i dao je pun doprinos razvoju šajkaške kao neposredni saradnik, a još više kao hroničar proteklih vremena, čiji su zapisi objavljeni u više knjiga i članaka u pisanim medijima.
Sve vojne škole i kurseve završavao je sa odličnim uspehom, a Vojnopomorsku akademiju i Komandno-štabnu akademiju Ratne mornarice kao prvi u rangu.
Obavljao je uspešno više dužnosti u trupi i u komandama i ustanovama vojske  zbog čega je redovno pohvaljivan, nagrađivan i pet puta odlikovan kao pripadnik vojske. Kao nastavnik, načelnik klase i načelnik naše najviše vojne škole, Škole nacionalne odbrane, iškolovao je 95 generala i admirala i 149 pukovnika, koji su kasnije obavljali najviše dužnosti u našoj vosci, među kojima su načelnici Generalštaba vojske Jugoslavije i Srbije i vojske Republike Srpske, zamenici ministara odbrane i komandanti strategijskih grupacija naše armije.
Objavio je 65 knjiga, 439 članaka u vojnim i preko 800 u dnevnim časopisima. Recenzent je i redaktor 32 knjige i 100 stručnih članaka. Bio je ekspert odbrane pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, veštak u odeljenju za ratne zločine pri višem sudu u Beogradu. Autor je studije “Srebrenica -VELIKA OBMANA“.
Dobitnik je plakete „Živojin Mišić“
U radu Kluba pruža veliku pomoć na afirmaciji i uspešnom radu kluba od osnivanja, kao jedan od najplodnijih pisaca među pripadnicima vojske.

 

Predsednik Skupštine Kluba

general-potpukovnik u penziji                                      Milomir Miladinović