UVREDLJIV GOVOR NOVINARA MARIĆA O OFICIRIMA VOJSKE SRBIJE

 
Povodom izjave Milomira Marićana na „ TV Hepi“, 20. januara  2022. godine, u emisiji „Dobro jutro Srbijo“, u kojoj je, između ostalog, rekao da su:„oficiri primitivni ljudi, da u vojsku idu najgluplji, odnosno, ko normalan ide u vojsku i da ko nije nizašta ide u vojsku!  Izražavamo našu zgroženost  i prezir prema takvoj izjavi, istu sa gnušanjem odbacujemo i smatramo da je Marić svojom izjavom uvredio sve pripadnike Vojske Srbije, kako penzionisane , tako i  profesionalne pripadnike Vojske Srbije i članove njihovih porodica, Vojsku kao instituciju, kao i većinu građana Srbije koji  Vojsku Srbije i njene pripadnike doživljavaju kao instituciju od posebnog značaja i ugleda u društvu.

U vezi sa izjavom Milomira Marića, želimo da podsetimo javnost da su starešine Vojske Srbije za prijem u vojne škole birani po konkursu između najuspešnijih učenika osnovnih i srednjih škola, fizički sposobnih i mentalno stabilnih ličnosti. Školovanje u vojnim školama je sveobuhvatno, sadržajno i dugotrajno i predstavlja kontinuirani proces tokom profesionalne vojne karijere pripadnika vojske. Školovanje oficira vojske traje sveukupno od 16 do 20 godina.

Pored toga znatan broj oficira ima akademsko zvanje magistra i doktora nauka, iz različitih  naučnih oblasti. Pojedinci su i  danas profesori na našim prestižnim fakultetima. Oficiri su časni, pošteni ljudi i iznad svega velike patriote, koji se ne vezuju za političke partije. Zar se može reći da su primitivni piloti nadzvučnih aviona, padobranci, branioci otadžbine, a doktori nauka, profesori? Zar je Milunka Savić bila „primitivna“, ili Ljiljana Žikić-Karađorđević, koja je ostavila decu i priključila se našoj vojsci u odbrani od agresije1999. godine , i u toj borbi dala svoj život. One su heroine kakve se retko rađaju i zaslužuju da se ustane kada se o njima govori.

Milomir Marić svojom govorom,  vređa i dostojanstvo naših slavnih vojvoda iz Prvog svetskog rata, komandanata iz NOR-a, kao i sve starešine koji su se dostojno suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju u agresiji snaga NATO na našu zemlju 1999.godine, ali i roditelja čija su deca bila ili su sada pripadnici vojske.

Od Milomira Marića zahtevamo da povuče svoju izjavu koja je uvredila sve pripadnike vojske i da se javno u emisiji istog formata izvini, kako bivšim, tako i sadašnjim pripadnicima, a posebno onima koji su dali svoje živote za odbranu naše otadžbine Srbije.

IZVRŠNI ODBOR