PREZIDIJUM MEĐUNARODNE KONFERENCIJE GENERALA, ADMIRALA I OFICIRA U REZERVI

 

 

 

Prezidijum  Međunarodne  konferencije generala, admirala i oficira u rezervi, u ime svih članica Konferencije, izražava zabrinutost zbog rastuće međunarodne tenzije koja ugrožava mir, stabilnost svih država. Izlaz iz situacije se mora pronaći isključivo diplomatskim putem, putem pregovora i kompromisa.

Mediji u tome mogu igrati konstruktivnu ulogu. U kontekstu globalne političke nestablnosti u svetu i sve veće međuzavisnosti država, jedino pouzdano osguranje od opsanosti od klizanja u sukobe velikih razmera je uzimanje u obzir interesa svih zemalja, pridržavanje univerzalnih principa jednake i nedeljive bezbednosti svih država.

Apelujemo na šefove država i vlada, javne, boračke i omladinske organizacije da pomognu u donošenju hitnih mera za sprečavanje daljnje eskalacije tenzija u svetu, koja je dostigla alarmantni nivo, da učine sve da se spreče savremeni ratovi i vojni sukobi, koji mogu imati strašne posledice, postati stvarna pretnja za postojanje moderne civilizacije. Ujedinjene nacije imaju cenralnu koordinirajuću ulogu u rešavanju ovog sukoba.