POMEN PILOTIMA POGINULIM U APRILSKOM RATU 1941

 

 

Uz visoke vojne počasti, polaganjem venaca kod spomenika na Ušću, odata je pošta poginulim pilotima 6. lovačkog puka u Aprilskom ratu 1941. godine.
Vence su položili ministar odbrane Republike Srbije, delegacije Vojske Srbije i grada Beograda, Kluba generala i admirala Srbije, SUBNOR-a, veterana 63. padobranske brigade, udruženja penzionisanih letača i padobranaca kao i brojna udruženja građana.

Ispred Kluba cveće su položili general-pukovnik Spasoje Smiljanić, general-potpukovnik Milomir Miladinović, i general-major dr Vladimir Pejak.
Šestog aprila 1941. godine sile osovine su bez objave rata napale Kraljevinu Jugoslaviju. Tom prilikom je u toku dana četiri puta bombardovan Beograd iako je bio proglašen za otvoreni grad. Napad su izvela 234 nemačka bombardera uz pratnju 120 lovaca.
Agresoru se suprotstavio 6. lovački puk sa 40 lovaca JKRV kao i 40 topova i 36 mitraljeza PVO.

U herojskoj vazdušnoj borbi Jugoslovenski lovci uspeli su da obore 23 nemačka aviona uz gubitke od 18 oborenih i oštećenih aviona.
Protivvazduhoplovna odbrana Beograda je oborila 27 nemačkih aviona. U vazdušnim borbama sa mnogostruko nadmoćnijim neprijateljem herojski je poginulo 11 pilota 6. lovačkog puka među kojima i komandant puka kao i komandir 102. eskadrile.
Podvizi pilota 6. lovačkog puka uz brojna herojstva Jugoslovenskih pilota u 6. Aprilskom ratu 1941. godine ostaće zapisana zlatnim slovima u istoriji jugoslovenskog i srpskog vazduhoplovstva.

Nakon polaganja venaca, pristunima se prigodnim govorom obratio ministar odbrane RS dr Nebojiša Stefanović i svim prisutnima se zahvalio u učešću u ovoj svečanosti.