SVEČANA SEDNICA SKUPŠTINE KLUBA GENERALA I ADMIRALA SRBIJE

Svečana sednica Skupštine Kluba generala i admirala Srbije, održana je 14.juna 2022. godine u svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu. Tom skupu su prisustvovali generali i admirali članovi Kluba i uvaženi gosti i predstavnici Vojske Srbije. Tom prilikom uručena su priznanja, medalje i zahvalnice članovima, saradnicima i prijateljima Kluba. Svečanu sednicu Skupštine Kluba otvorio je njen predsednik, general Milomir Miladinović, koji je pozdravljajući prisutne rekao:

Dame i gospodo, dragi gosti ,poštovani prijatelji i kolege,

Pozdravljam vas još jednom u ime izabranih organa Kluba i svoje lično i

želim vam dobrodošlicu i prijatan boravak u našoj sredini.

Kako je ovo svečana sednica neću vas opterećivati suvišnim podacima o radu Kluba, uostalom i nije prošlo mnogo vremena od redovne skupštine, kada smo analizirali rad i doneli zaključke za dalje delovanje. Iako je od tada relativno prošlo malo vremena, dogodili su se značajni događaji za koje cenimo da

će imati veliki uticaja u narednom periodu. To su izbori u našoj zemlji i Specijalna operacija vojske Ruske Federacije u Ukrajini. Neću o to da govorim, jer je veliki broj naših članova učestvovao u TV emisijama posvećenim tim događajima i mislim dosta uspešno.

Iako je kratak period od poslednje skupštine dosta toga smo pokrenuli, pa bi u najkraćem želeo da istaknem, najznačajnije aktivnosti u proteklom periodu. -Pokrenuli smo inicijativu za dodelu priznanja-podizanje spomenika vojniku Stojanu Mirkoviću, koji je sa herojem, majorom Tepićem poginuo u skladištu municije u Hrvatskoj. Smatramo da je njegova odluka da ostane sa svojim starešinom ravna odluci majora Tepića da skladište digne u vazduh jer je mogao da izađe iz skladišta i spase mladi život. Zakletva koju je kao vojnik dao, bila je  jača od toga. Odluku o tome dostavili smo Ministarstvu odbrane, Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku i Skupštini grada Beograda.

-Pokrenuli smo inicijativu prema udruženjima bivših pripadnika naše vojske za zajednički i usaglašeno delujemo, kad su u pitanju prava i i potrebe bivših pripadnika vojske (zapošljavanje članova porodica, lečenje,stanovi i penzije), jer nažalost nisu svi vojni penzioneri članovi Udruženja vojnih penzionera Srbije.

-Pokrenuli smo inicijativu i konkurisali kod Ministarstva za rad zapošljavanje boračku i socijalnu politiku za dodelu sredstava radi izrade Projekta pod nazivom, „Raspad Jugoslavije i stradanje Srpskog naroda“. Dobili smo sredstva i u naredna četiri meseca treba da završimo rad. Formirana je komisija i otpočelo se sa radom.

-Kao što sam već napomenuo, veliki broj naših članova učestvuje dosta uspešno u TV emisijama u vezi aktuelnih događaja, što nailazi na povoljna reagovanja javnosti.

-Redovno učestvujemo na obeležavanju značajnih događaja iz istorije Srbije i ove godine. Obeležili smo godišnjicu agresije NATO na našu zemlju polaganjem venaca na spomen obeležja. U vezi sa tim, odajemo počast našim preminulim kolegama, istina u ovom periodu bez komemorativnih skupova zbog korone ali prigodnim obraćanjem.

-Saradnja sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom za rad zapošljavanje i socijalnu politiku je uz obostrano uvažavanje i zahvalni smo navedenim ministarstvima na razumevanju i podršci.

-Održavamo dobru saradnju u okviru Međunarodne konferencije generala i oficira u rezervi i penziji i tretirani smo kao značajan faktor tog udruženja.

-Imamo dobre odnose sa delom izaslanika stranih armija u našoj zemlji. Želimo da ta saradnja bude sa izaslanicima svih armija, ali neki postavljaju zahteve pod kojim uslovima bi hteli da sarađujemo, na saradnja izostaje.

-Intenzivno potenciramo potrebu odmrzavanja služenja vojnog roka gde nailazimo na

razumevanje većine medija i sagovornika, što je čini se urodilo plodom. Kao što vam je poznato i predsednik Srbije gospodin Aleksandar Vučić saglasan sa tom idejom

-U skladu sa odlukom skupštine otpočeli smo druženje trećeg četvrtka u

mesecu, što se pokazalo kao opravdanim i potrebnim.

Dragi gosti, poštovani prijatelji i kolege!

Smatramo da na dostojanstven način zastupamo naše interese i da Klub poštuje Statut i odluke Skupštine, da smo nestranačko, strukovno udruženje i da svojim delovanjem možemo doprineti ugledu Kluba i koristi Srbije u celini.

Stojimo na raspolaganju državnim organima da pružimo pomoć u oblastima za koje smatraju tu pomoć potrebnom.

Još jednom se zahvaljujem na vašem prisustvu i želim vam prijatan boravak. Hvala na pažnji!

 

U nastavku rada Svečane skupštine Kluba, dodeljena su priznanja zaslužnima, o čemu je odluku Kluba pročitao predsednik njegovog Izvršnog odbora, general dr Luka Kastratović.

 

Ha osnovu člana 8., 22,. i 26. Statuta Kluba generala i admirala Srbije i člana 2., 3.,7. i 8. Pravilnika o vrstama priznanja i kriterijumima za njihovu dodelu, a na predlog Izvršnog odbora Kluba, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije, doneo je

ODLUKU

o dodeli priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama:

Najviše priznanje, Medalja srpskih generala, Kluba generala i admirala Srbije za ostvarene izvanredne rezultate u radu i afirmaciji Kluba generala i admirala Srbije u zemlji i inostranstvu, dodeljuje se:

MEDALJA SRPSKIH GENERALA

MARKU NEGOVANOVIĆU, general-potpukovniku u penziji, ALEKSANDRU ŽIVKOVIĆU, general-potpukovniku u penziji, MIRKU MIJOVIĆU, general-majoru u penziji, LJUBISAVU TODOROVIĆU, general-majoru u penziji i ŽARKU LAZAREVIĆU, brigadnom generalu u penziji.

Kao znak posebnog priznanja za izvanrednu saradnju i doprinos na afirmaciji

Kluba generala i admirala Srbije, prima se za počasnog člana Kluba generala i admirala Srbije i dodeljuje mu se

POVELJA

Mr NIKOLI ŠAINOVIĆU.

Za ostvarene rezultate u saradnji sa Klubom generala i admirala Srbije i za doprinos njegovoj afirmaciji, dodeljuje se

3AHVALNICA

  1. dr RADU PRELEVIĆU, pukovniku;
  2. DRAGANU MILKOVIĆU, pukovniku;
  3. dr MIHAILU ZOGOVIĆU, pukovniku;
  4. GORANU IKONIĆU, potpukovniku;
  5. ZORANU BOBARU, potpukovniku;
  6. RADOSLAVU.ŠKORIĆU, general-majoru u penziji;
  7. BOŽIDARU PILČEVIĆU, general-majoru u penziji;
  8. MIODRAGU KAPORU, držanom sekretaru
  9. VESNI IVANIŠ, medicinskoj sestri VMA
  10. SIMI BAJIĆU, blagajniku Kluba