URUČENA IKONA HRAMU HRISTOVA VASKRESENJA U MOSKVI

 

 

Uz Rešenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd i konsultaciju sa Državnim organima  R Srbije i Srpskom Patrijaršijom, predsednik Izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije general–major u penziji dr Luka Kastratović, 16. jula 2022. godine, na svečanoj ceremoniji uručio je ikonu “SABOR SVETIH  JASENOVAČKIH NOVOMUČENIKA“  Hramu Hristova Vaskresenja – Glavnom Hramu  Oružanih snaga ruske Federacije.

Ceremoniju – protokol uručenja ikone organizova je predsednik MKO – Međunarodne Konferencije generala, admirala i oficira u rezervi Aleksandar Kanjišin.

Uručenju ikone prisustvovao je general-potpukovnik Oleg Veselkov, načelnik Uprave za uzajamne Glavne vojne političke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije, i drugi zvaničnici.

Ikona je uručena posle svečane liturgije. General Kastratović, prilikom uručenja ikone prigodnim riječima se obratio učesnicima liturgije na čemu se sa neskrivenim oduševljenjem zahvalio vladika hrama Aleksandar.

Posle svečane ceremonije domaćini su organizovali obilazak svih zdanja kompleksa Hrama, kao i Put sećanja, dug 1418 koraka, koliko dana je je trajao Otadžbinski rat, uz kratke podatke za svaki dan rata, eksponate i dokumentarne filmove. Prikazano je 35 miliona fotogrfija  13 sa 18 sm  učesnika Otadžbinskog rata i oko 50 miliona fotografija  1 sa 1 sm.

Na putu sjećanja postavljeni su i prigoni kontejneri sa zemljom sa gotovo svih grobova poginulih pripadnika Sovjetske Armije u Drugom svetskom ratu na teritoriji evropskih zemalja. U prikupljanju zemlje na teritoriji Srbije učestvovali su i predsednici Skupštine i Izvršnog odbora Kluba o čemu je data informacija na sajtu Kluba.

Hram je osvešten na 75-tu godišnjicu Pobede nad fašizmom, 9. maja 2020. godine, a ikona tada nije uručena zbog pandemije virusa-korona. Za protekle dve godine Hram je obišlo preko dva miliona građan.

U prigodnoj besedi po uručenju ikone vladika Aleksandar je istakao da će ikona biti izložena na počasnom mestu. Pored ikone Muzeju Hrama uručena je knjiga JASENOVAC AUŠVIC BALKANA, koja je takođe izazvala veliko interesovanje.

Za vreme posete Moskvi general Kastratović uručio je Jubilarne medalje Kluba predsedniku MKO Aleksandru Kanjšinu i generalnom sekretaru MKO Anatoliju Kumahovu, ka i Sergeju Baburinu, učesniku Međunarodne konferencije 22. i 23. marta 2019. godine u Beogradu.

 

Informacija o predaji ikone objavljena je na televiziji, u štampanim medijima, kao ia na sajtu  Mi nistarstva Odbrane  R Federacije.